Informare privind situația epidemiologică prin BDA și înregistrarea unui caz de toxiinfecție alimentară la sanatoriul din s. Hîrjauca, rn Călărași

Informare privind situația epidemiologică prin BDA și înregistrarea unui caz de toxiinfecție alimentară la sanatoriul din s. Hîrjauca, rn Călărași

În perioada sezonului estival, Agenția Națională pentru Sănătate Publică asigură monitorizarea săptămânală a circulației agenților cauzali ai bolilor diareice acute (BDA) și holerei în rândul populației și în mediul înconjurător. Astfel, în săptămâna de referință nr.32 (07.08.23-13.08.23), potrivit rapoartelor recepționate din subdiviziunile teritoriale, se atestă o creștere ușoară a numărului de cazuri de BDA, fiind raportate 677 cazuri, comparativ cu 635 în săptămâna nr. 31.

Creșterea morbidității prin BDA s-a înregistrat în 16 teritorii. În 12 dintre acestea, morbiditatea a depășit indicele mediu pe țară (17,2 la 100 mii), inclusiv în 6 teritorii (mun. Chișinău, Tiraspol, Bender, raioanele: Călărași, Sîngerei, Slobozia) s-au înregistrat depășiri semnificative ale mediei pe țară. În structura de vârstă, predomină copiii cu vârste cuprinse între 017 ani (58%), ponderea acestora fiind într-o ușoară scădere (săptămâna 31 – 60%); ponderea persoanelor cu BDA investigate prin metode de laborator, în perioada menționată, a fost în creștere.

Din obiectele mediului înconjurător au fost colectate 52 de probe, în 16 fiind depistat V. Cholerae non O1 (nonaglutinabil/neholerigen (care nu cauzează holera, dar poate provoca BDA) și în două probe – enterobacterii patogene.

Informăm că, în perioada 07.08.23-11.08.23, a fost înregistrat un caz de toxiinfecție alimentară de grup în ndul beneficiarilor sanatoriului din satul Hîrjauca, raionul Călărași, cu implicarea în procesul epidemic a 29 de persoane aflate la tratament în perioada respectivă.

Bolnavii, care s-au adresat la medicii din sanatoriu, prezentau febră, slăbiciuni generale, greață, tremor și diaree frecventă. S-a stabilit diagnosticul primar ”enterită acută”.

În cadrul anchetei epidemiologice, s-a constatat că pacienții s-au alimentat la cantina sanatoriului, consumând gulaș din carne, fileu de găină și biftec copt.

La 17 dintre pacienții examinați bacteriologic s-a depistat Salmonella enteriditis. Ancheta epidemiologică a cazului continuă.

În context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu următoarele recomandări către populație, în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate:

1. Respectarea regulilor de igienă și curățenie:
Spălați-vă pe mâini înainte de a prelucra alimentele, dar și în timpul preparării acestora.
Spălați-vă pe mâini după ce folosiți toaleta.
Spălați și dezinfectați toate suprafețele și ustensilele utilizate la prepararea hranei de fiecare dată când le folosiți.
Protejați bucătăria și zonele de gătit împotriva insectelor, paraziților și animalelor.
2. Păstrarea corectă a alimentelor gătite și cele crude:
Separați carnea crudă și fructele de mare de celelalte alimente.
Folosiți echipamente și ustensile separate (cum ar fi cuțitele și tocătoarele) pentru manipularea alimentelor crude.
Depozitați alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre alimentele crude și cele preparate.
3. Respectarea condițiilor și temperaturilor optimale în timpul preparării bucatelor:
Gătiți alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle și fructele de mare.
Supele, ciorbele și tocănițele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70.
Reîncălziți alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60℃.
4. Respectarea regulilor de păstrare a produselor alimentare:
Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
Refrigerați imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5).
Păstrați alimentele gătite la temperatura de peste 60 înainte de a fi servite.
Nu păstrați alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider.
Nu decongelați alimentele la temperatura camerei.
Nu folosiți alimentele după data de expirare a acestora.
A folosi apa și materia primă sigure.

În cazul apariției semnelor clinice de BDA nu se permite autotratamentul,  mai ales când aceste simptome se dezvoltă la copii. Vă recomandăm consultarea de urgență a medicului de familie.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.