Informare privind situația epidemiologică prin BDA și înregistrarea unui caz de toxiinfecție alimentară la sanatoriul din s. Hîrjauca, rn Călărași
În perioada sezonului estival, Agenția Națională pentru Sănătate Publică asigură monitorizarea săptămânală a circulației agenților cauzali ai bolilor diareice acute (BDA) și holerei în rândul populației și în mediul înconjurător. Astfel, în săptămâna de referință nr.32 (07.08.23-13.08.23), potrivit rapoartelor recepționate din subdiviziunile teritoriale, se atestă o creștere ușoară a numărului de cazuri de BDA, fiind raportate 677 cazuri, comparativ cu 635 – în săptămâna nr. 31.
Creșterea morbidității prin BDA s-a înregistrat în 16 teritorii. În 12 dintre acestea, morbiditatea a depășit indicele mediu pe țară (17,2 la 100 mii), inclusiv în 6 teritorii (mun. Chișinău, Tiraspol, Bender, raioanele: Călărași, Sîngerei, Slobozia) s-au înregistrat depășiri semnificative ale mediei pe țară. În structura de vârstă, predomină copiii cu vârste cuprinse între 0–17 ani (58%), ponderea acestora fiind într-o ușoară scădere (săptămâna 31 – 60%); ponderea persoanelor cu BDA investigate prin metode de laborator, în perioada menționată, a fost în creștere.
Din obiectele mediului înconjurător au fost colectate 52 de probe, în 16 fiind depistat V. Cholerae non O1 (nonaglutinabil/neholerigen (care nu cauzează holera, dar poate provoca BDA) și în două probe – enterobacterii patogene.
Informăm că, în perioada 07.08.23-11.08.23, a fost înregistrat un caz de toxiinfecție alimentară de grup în rândul beneficiarilor sanatoriului din satul Hîrjauca, raionul Călărași, cu implicarea în procesul epidemic a 29 de persoane aflate la tratament în perioada respectivă.
Bolnavii, care s-au adresat la medicii din sanatoriu, prezentau febră, slăbiciuni generale, greață, tremor și diaree frecventă. S-a stabilit diagnosticul primar ”enterită acută”.
În cadrul anchetei epidemiologice, s-a constatat că pacienții s-au alimentat la cantina sanatoriului, consumând gulaș din carne, fileu de găină și biftec copt.
La 17 dintre pacienții examinați bacteriologic s-a depistat Salmonella enteriditis. Ancheta epidemiologică a cazului continuă.
În context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu următoarele recomandări către populație, în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate:
În cazul apariției semnelor clinice de BDA nu se permite autotratamentul, mai ales când aceste simptome se dezvoltă la copii. Vă recomandăm consultarea de urgență a medicului de familie.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.