Informare privind imunizarea împotriva COVID-19 cu a doua doză de vaccin pe teritoriul Republicii Moldova în cazul persoanelor care au beneficiat de prima doză peste hotarele țării

Ministerul Sănătății, Municii și Protecției Sociale (MSMPS) informează că persoanele care sunt vaccinate pe teritoriul Republicii Moldova primesc certificat de vaccinare generat automat de Registrul Electronic de Vaccinare împotriva COVID-19 (RVC19).

Certificatul este întocmit în trei limbi: română, rusă și engleză. Pentru a asigura un nivel sporit de securitate a datelor prezentate în certificat se aplică QR cod, semnătura și ștampila. Certificatul este imprimat în instituția medico-sanitară și se acordă persoanei imunizate.

Regulamentul de emitere este stipulat în ordinul MSMPS nr. 93 din 05.02.2021 cu privire la implementarea „Planului național de imunizare împotriva COVID-19”. Astfel, conform ordinului MSMPS pct. 14, persoanele care au finalizat procesul de vaccinare împotriva COVID-19 primesc certificatul de vaccinare conform anexei nr.12.

În prezent, certificatele de vaccinare nu sunt recunoscute la nivel internațional de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Astfel, fiecare țară își creează mecanismele de validare a acestora. Certificatul emis de Centrele de vaccinare din Republica Moldova dețin toate variabilele necesare unui certificat de vaccinare, precum date personale, producătorul, seria vaccinului, data administrării și elementele de securitate, cum ar fi ștampila, semnătura și QR cod. Toate acestea sunt prezentate inclusiv în limba engleză, rusă.

ATENȚIE! Persoanele vaccinate cu o doză de vaccin împotriva COVID-19 peste hotarele țării și au nevoie de a doua doză, dar se află pe teritoriul Republicii Moldova, pot beneficia de vaccin cu unele riscuri pe propria răspundere.

1. Republica Moldova nu deține tot portofoliul de vaccinuri prezente la nivel internațional. Astfel, unele vaccinuri pot lipsi din stoc.

2. Persoanele trebuie să se informeze, în prealabil, la Centrul de vaccinare dacă sunt vaccinuri disponibile. De menționat că vaccinul produs de Institutul Gamaleya (Sputnik – V) și cel de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) sunt într-un stoc limitat. Astfel, persoanele care se vaccinează trebuie să își administreze a doua doză la un interval de 21 de zile. Pentru o bună organizare și planificare de utilizare a dozelor, vaccinul este repartizat doar persoanelor care necesită două doze. Mai exact, persoanele care au fost vaccinate cu o doză peste hotare, nu pot fi vaccinate cu a doua doză în Republica Moldova.

3. Persoanele care sunt vaccinate cu prima doză peste hotare și doresc să fie vaccinate pe teritoriul țării trebuie să își asume riscul că nu vor primi certificat complet de vaccinare pentru că sistemul electronic (RVC19) nu va putea genera certificate în care sunt incluse doze din străinătate, precum și seria vaccinului, instituția care a administrat, etc. Prin urmare, persoanele care își asumă riscul de a se vaccina în două țări diferite și care vor recepționa două certificate de vaccinare diferite riscă să nu dețină un certificat valid de vaccinare, iar în cazul că doresc să plece într-o călătorie trebuie să se informeze dacă acestea vor fi valabile pentru a intra în țară.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.