Informare cu privire la cazurile de hepatită acută de etiologie necunoscută la copii, înregistrate în mai multe țări
Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează, cu referire la cazurile de hepatită acută de origine necunoscută la copii, că în Republica Moldova nu au fost înregistrate, până la moment, astfel de cazuri. Situația este monitorizată de către autoritățile competente conform recomandărilor OMS și ale Centrului European de Control al Bolilor (ECDC).
Menționăm că, în urma semnalării unor cazuri de hepatită acută la copii de origine necunoscută de către Agenţia de Securitate Sanitară Britanică, la începutul lunii aprilie și publicației OMS privind Hepatita acută de etiologie necunoscută în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (15 aprilie 2022), au existat în continuare rapoarte suplimentare de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută în rândul copiilor.
Începând cu 21 aprilie 2022, au fost raportate cel puțin 169 astfel de cazuri, de către 11 țări din Regiunea Europeană a OMS și o țară din Regiunea Americană a OMS. Cazurile au fost raportate în: Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord -114, Spania -13, Israel -12, Statele Unite ale Americii- 9, Danemarca -6, Irlanda < 5, Țările de Jos- 4, Italia -4, Norvegia -2, Franța-2, România -1 și Belgia-1. Copii au vârste cuprinse între o lună și 16 ani, iar aproximativ 10% dintre aceștia (17 copii), au avut nevoie de transplant hepatic. A fost raportat cel puțin un deces.
Cazurile identificate s-au manifestat clinic cu icter și simptome gastro-intestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree, vomă și niveluri crescute de enzime hepatice (aspartat transaminaza (AST) sau alanin aminotransaminaza (ALT) mai mare de 500 UI/L). Majoritatea cazurilor au fost fără febră.
Până în prezent, cauza exactă a hepatitei la acești copii rămâne necunoscută. Virușii obișnuiți care provoacă hepatita virală acută (virusurile hepatitice A, B, C, D și E) nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri.
OMS nu recomandă nicio restricție privind călătoriile și/sau comerțul cu țările în care sunt identificate aceste cazuri, în baza informațiilor disponibile până la moment.
În cazul apariției simptomelor clinice menționate mai sus (icter, simptome gastro-intestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree, vomă), vă îndemnăm să apelați la medicul de familie sau la serviciul de urgență.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.