În Republica Moldova, a demarat Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin
Astăzi, a fost lansată Săptămâna internațională de prevenire a cancerului de col uterin, în cadrul unui eveniment organizat de Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, în comun cu Ministerul Sănătății, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
Săptămâna de prevenire a cancerului de col în acest an se desfășoară sub sloganul „Păstrează Sănătatea. Fă testul citologic! Vaccinează-te împotriva infecției cu HPV!”. Pe parcursul acesteia vor fi organizate o serie de acțiuni de sensibilizare privind importanța testării periodice și a vaccinării.
Pentru a elimina cancerul de col uterin ca problemă de sănătate publică, toate țările trebuie să atingă și să mențină o rată de incidență de mai puțin de 4 cazuri noi de cancer de col uterin la 100 000 de femei pe an. Atingerea acestui obiectiv se bazează pe trei piloni cheie și pe țintele corespunzătoare:
- Vaccinare: 90% dintre fete complet vaccinate cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani;
- Screening: 70% dintre femei depistate folosind un test de înaltă performanță până la vârsta de 35 de ani și repetat până la vârsta de 45 de ani;
- Tratament: 90% dintre femei cu pre-cancer tratate și 90% dintre femei cu cancer invaziv gestionate.
În Republica Moldova, grație implementării programelor de screening, se atestă tendințe pozitive în depistarea precoce a cazurilor de cancer de col uterin, care sunt tratate cu succes. Anual, în Republica Moldova sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 300 de femei.
Ce este cancerul de col uterin?
Cancerul de col uterin apare la nivelul colului uterin, atunci când celule devin anormale și încep să se înmulțească în mod necontrolat. De-a lungul unei perioade de mai mulți ani, celulele anormale din stadiile incipiente evoluează în cancer de col. Important de menționat că stadiile inițiale ale bolii sunt ușor de tratat.
Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificată în 99% dintre tumorile de col uterin, în special subtipurile oncogenice HPV tip 16 şi 18. Factorii de risc pentru cancerul de col uterin includ:
- Număr mare de nașteri și infecție cu HPV;
- Fumatul;
- Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale;
- Imunosupresie;
- Vârsta fragedă în momentul primului act sexual;
- Număr mare de parteneri sexuali, etc.
Semnele clinice:
Cancerul de col uterin în stadiu incipient nu poate provoca semne sau simptome vizibile. În stadiile mai tardive, semnele posibile ale cancerului de col uterin includ următoarele:
- Sângerări vaginale
- Secreție vaginală neobișnuită
- Durere în regiunea bazinului
- Dureri violente în timpul contactului sexual
În cadrul sistemului de sănătate din țara noastră este asigurat accesul gratuit la servicii, precum prelevarea testului citologic și vaccinarea contra infecției cu virusul papiloma uman (HPV). Femeile din grupul de vârstă 25-61 de ani, atât cele asigurate, cât și cele neasigurate medical trebuie să se adreseze la medicul de familie și să efectueze testul citologic, o dată la trei ani. Efectuarea regulată a screeningului de col uterin, care include testul citologic și colposcopia, permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Supuse tratamentului în aceste stadii femeile se vindecă complet de maladie.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.