Împreună creștem conștientizarea. Spălatul mâinilor salvează vieți!
Astăzi, 5 mai marcăm Ziua mondială a igienei mâinilor, scopul căreia este promovarea igienei mâinilor pentru a salva vieți. Tema din acest an “Împreună creștem conștientizarea. Spălatul mâinilor salvează vieți” este axată pe recunoașterea faptului că prin acțiuni comune putem contribui la climatul favorabil și condiții de siguranță și calitate ale unei unități sanitare prin igienizarea mâinilor, dar și încurajarea oamenilor să se spele frecvent pe mâini pentru prevenirea bolilor și menținerea sănătății.
Conform estimărilor OMS, aproximativ 30% dintre afecţiunile diareice şi 20% din infecţiile respiratorii ce afectează populația pot fi prevenite prin igienizarea consecventă a mâinilor. Respectarea igienei mâinilor și buna funcționare a sistemului de prevenire și control al infecțiilor într-o instituție medicală, promovarea și respectarea acestor valori de siguranță și calitate înseamnă, înainte de toate, protecția și grija pentru pacienți și lucrătorii medicali.
Pentru respectarea igienei mâinilor sunt necesare cel puțin prezența a două condiții esențiale: prezența apei și săpunului și deprinderile corespunzătoare de viață privind spălatul mâinilor.
OMS face apel să ne alăturăm campaniei globale de promovare a igienei mâinilor pentru a realiza o acoperire universală cu servicii de sănătate (AUS), adică obținerea unei mai bune sănătăți și bunăstare pentru toți oamenii de toate vârstele, și igiena mâinilor – este esențială pentru realizarea AUS, deoarece este o abordare practică și bazată pe dovezi, cu impact asupra calității îngrijirii medicale și siguranței pacienților la toate nivelurile sistemului de sănătate.
Este o investiție inteligentă care oferă un randament excepțional pentru fiecare resursă financiară investită. Acum este un moment critic, în care țările din întreaga lume trebuie să accelereze punerea în aplicare a lecțiilor obținute din pandemia COVID-19 și să sporească investițiile pentru a elimina decalajele în prevenirea și controlul infecțiilor, inclusiv în igiena mâinilor. Igiena mâinilor salvează milioane de vieți în fiecare an, atunci când este efectuată la momentul potrivit și în modul corect în timpul prestării serviciile de asistență medicală, în timp ce îmbunătățirea igienei mâinilor în instituțiile medicale economisește aproximativ 16,5 USD în cheltuielile de îngrijire a sănătății pentru fiecare dolar investit.
Știați că? Infecțiile asociate asistenței medicale se numără printre cele mai frecvente evenimente adverse care apar la furnizarea serviciilor de sănătate. Aceste infecții, dintre care multe sunt cauzate de organisme multidrogrezistente, dăunează pacienților, vizitatorilor și lucrătorilor și pun o povară semnificativă asupra sistemelor de sănătate.
Lucrătorii medicali, pacienții și vizitatorii ar trebui să aibă acces la o infrastructură adecvată și la produse pentru igienă a mâinilor. Angajamentul pentru aprovizionare adecvată cu apă, săpun, prosoape curate și gel pentru mâini pe bază de alcool – înseamnă mâini curate și sigure.
Abordareea ”5 momente cheie pentru igiena mâinilor” – bazată pe dovezi, testată pe teren, definește momentele cheie în care lucrătorii din domeniul sănătății ar trebui să efectueze igiena mâinilor, inclusiv:
- înainte de a atinge un pacient;
- înainte de procedurile curate/aseptice;
- după expunerea la lichidele corporale (sânge, salivă, urină, etc.);
- după atingerea unui pacient;
- după atingerea obiectelor personale ale pacientului.
Asociațiile lucrătorilor medicali, factorii de decizie, autoritățile și organizațiile societății civile pot accelera și susține acțiunile în unitățile sanitare de a menține oamenii în siguranță și sănătoși.
Cum putem acționa în cadrul Zilei Mondiale a igienei mâinilor:
- Lucrători din domeniul sănătății: nu uitați de 5 momente cheie pentru igiena mâinilor și fiți un exemplu de urmat;
- Managerii de instituții: asigurați-vă că sunt disponibile facilități adecvate pentru igiena mâinilor în fiecare punct de îngrijire.
- Factorii de decizie politică: investiți acum pentru a asigura igiena mâinilor pentru toți.
- Pacienți și familii: Ajutați-ne să vă ajutăm: vă rugăm să vă spălați cât mai des pe mâini.
- Populația generală: faceți din igienizarea mâinilor un obicei zilnic.
Rețineți! Igiena mâinilor este necesară: înainte şi după masă, înainte şi după manipularea alimentelor, după utilizarea toaletei, după suflarea nasului, după strănut şi tuşit, după ce s-au atins animale, după jocul/plimbările în aer liber, înainte şi după vizita/îngrijirea unei persoane bolnave.
Programul Național cu privire la implementarea Protocolului privind Apa și Sănătatea în Republica Moldova pentru anii 2016-2025, aprobat prin HG 1063/2016 prevede mai multe acțiuni pentru oferirea accesului la apă și sanitație, în scopul respectării igienei personale și în instituții, inclusiv cele medicale și de educație. Astfel, în a.2023 sunt planificate lucrări pentru oferirea accesului la servicii sigure de alimentare cu apă, de sanitație și de igienă în 30 instituții medicale și 30 școli.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.