OMS a declarat că infecția COVID-19 nu mai este o urgență de sănătate publică de interes internațional

OMS a declarat că infecția COVID-19 nu mai este o urgență de sănătate publică de interes internațional

La recomandarea Comitetului de urgență al Regulamentului Sanitar Internațional (RSI) (2005) privind pandemia COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, la 5 mai, că infecția COVID-19 nu mai este o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Potrivit OMS, deși statutul de urgență a fost revocat, acest fapt nu înseamnă că pandemia de COVID-19 s-a încheiat. Virusul nu a dispărut – doar în ultima săptămână, în regiunea europeană a OMS circa 1.000 de persoane și-au pierdut viaţa din cauza COVID-19 și e nevoie în continuare de eforturi pentru studierea efectelor necunoscute ale virusului și de cooperare internațională.

Conform datelor OMS privind infecția cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei, numărul cumulativ de cazuri la nivel mondial se ridică la peste 765 mln, cu aproape 7 milioane de decese. În Republica Moldova, de la începutul declarării pandemiei COVID-19 au fost înregistrate 620 418 cazuri de îmbolnăvire, inclusiv 12 113 cazuri de deces. Pe parcursul săptămânii trecute, în țara noastră au fost raportate 165 de cazuri de boală și unul de deces, provocate de COVID-19.

Recomandări temporare emise de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, tuturor statelor membre, în contextul deciziilor luate:

  1. Susținerea consolidării capacităților naționale de pregătire și răspuns la evenimentele de sănătate publică pentru a gestiona eventuale situații de panică sau de neglijență. Țările ar trebui să analizeze cum să fortifice pregătirea țării pentru evitarea riscurilor de apariție a unor potențiale focare.
  1. Integrarea vaccinării împotriva COVID-19 în programele de vaccinare. Statele membre ar trebui să mențină eforturile de a crește acoperirea vaccinală împotriva COVID-19 pentru toate persoanele din grupurile de risc cu vaccinurile recomandate de OMS și să continue să abordeze activ problemele legate de acceptarea vaccinurilor de către comunități.
  1. Generalizarea informaților din diverse surse de date privind supravegherea agenților patogeni respiratori pentru cunoașterea amplă a situației. Statele membre ar trebui să mențină raportarea către OMS a datelor privind mortalitatea și morbiditatea, precum și a informațiilor privind supravegherea variantelor circulante.
  1. Pregătirea pentru aplicare a contramăsurilor medicale în cadrul de reglementare național pentru a asigura disponibilitatea și furnizarea pe termen lung. Statele părți ar trebui să își consolideze cadrul normativ de reglementare în scopul susținerii autorizării și utilizării pe termen lung a vaccinurilor, produselor de diagnostic și a celor terapeutice.
  1. Continuarea conlucrării în comunități și cu liderii acestora pentru a realiza programe de comunicare eficiente, rezistente și incluzive privind riscurile și managementul infodemiei.
  1. Continuarea ridicării măsurilor de sănătate legate de călătoriile internaționale COVID-19, pe baza evaluării riscurilor și să nu solicite vreo dovadă de vaccinare împotriva COVID-19, ca o condiție prealabilă pentru călătoriile internaționale.
  1. Susținerea în continuare a cercetării pentru îmbunătățirea vaccinurilor care reduc transmiterea și au aplicabilitate largă; pentru a înțelege întregul spectru, incidența și impactul afecțiunii post COVID-19 și evoluția SARS-COV-2 în rândul populațiilor imunocompromise și pentru a dezvolta căi de îngrijire integrate relevante.

Mai multe informații pot fi acceptate aici: https://www.who.int/news/item/05-05-2023-statement-on-the-fifteenth-meeting-of-the-international-health-regulations-(2005)-emergency-committee-regarding-the-coronavirus-disease-(covid-19)-pandemic

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.