„Fii mândru de gura ta” – genericul Zilei Mondiale a Sănătății Orale
Anual, pe data de 20 martie, este marcată Ziua Mondială a Sănătății Orale, scopul căreia este sporirea gradului de conștientizare și încurajare a angajamentelor și acțiunilor pentru promovarea unei bune sănătăți orale.
Genericul evenimentului pentru următorii trei ani transmite un mesaj simplu, dar puternic „Fii mândru de gura ta”. Ziua Mondială a Sănătății Orale încurajează oamenii să aibă grijă de sănătatea lor orală prin adoptarea unei bune rutine de igienă orală și gestionarea factorilor de risc.
Conform definiţiei OMS, sănătatea orală reprezintă absenţa afecţiunilor dentare, a durerii faciale cronice, a cancerului oro-faringian, a inflamaţiilor orale, a defectelor congenitale cum ar fi labioschizis sau palatoschizis (despicăturii buzei superioare sau a palatului bucal), afecţiunilor gingivale, cariilor dentare, a pierderii dinţilor şi a altor boli care afectează gura şi cavitatea bucală.
În Europa, boala gingivală severă se depistează la 5-20% dintre adulții de vârstă mijlocie (35-44 de ani) și până la 40% dintre persoanele în vârstă (65-74 de ani). Totodată, aproximativ 30% dintre europenii cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani nu au dinți naturali, ceea ce le reduce funcția și calitatea vieții.
Analizând frecvența îmbolnăvirilor conform vârstei, putem depista că în regiunea europeană 20–90% dintre copiii de 6 ani au carii dentare, la 12 ani în medie de 0,5–3,5 dinți sunt afectați de cariile dentare, iar aproape 100% dintre adulți au experiență cu această boală.
Totodată, în regiunea europeană incidența cancerului oral variază de la 5 la 10 cazuri la 100 000 de persoane. Prevalența cancerului bucal este relativ mai mare la bărbați, la persoanele în vârstă și la persoanele cu studii scăzute și cu venituri mici.
În Europa de Est și Asia Centrală a fost depistată o prevalență înaltă a HIV/SIDA. Aproape jumătate (40-50%) din persoanele care sunt HIV pozitive au infecții fungice, bacteriene sau virale orale.
În Republica Moldova, în anul 2020, ponderea populației totale antrenate în investigația profilactică a cavității bucale a fost de 18,2%, pe când în 2019 a fost 53,2 %. Dintre cei examinați 42,7% din persoane necesitau asanare a cavității bucale în 2020, pe când în 2019 – 33,6 %.
Pentru a preveni apariția afecțiunilor bucale urmați pașii:
- Abordați o dietă echilibrată, săracă în zahăr liber, dar bogată în fructe și legume;
- Excludeți băuturile carbogazoase și favorizați apa potabilă ca băutură principală;
- Stopați consumul tuturor formelor de tutun;
- Excludeți folosirea dinților ca instrument (spargere de nuci, despachetarea obiectelor);
- Reduceți consumul de alcool;
- Încurajați utilizarea echipamentului de protecție atunci când faceți sport și călătoriți pe biciclete și motociclete (pentru a reduce riscul de leziuni și fracturi);
- Periați dinții de două ori pe zi şi folosiți zilnic aţa dentară;
- Vizitați medicul stomatolog o dată la șase luni;
- Depistați precoce cancerul oral și simptomele orale ale HIV/SIDA prin efectuarea consultațiilor sistematice la medicii specialiști.
Ai grijă de sănătatea orală – fii mândru de gura ta!
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.