Digitalizarea serviciilor publice de notificare – o nouă provocare a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică
În perioada 26-28 aprilie, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au participat la UX4Gov Designathon, alături de alte instituții publice din Republica Moldova – Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția de Guvernare Electronică, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești și Inspectoratul Național de Probațiune.
Scopul evenimentului a fost colaborarea instituțiilor publice participante cu designeri de produs, designeri UX/UI, designeri web și designeri grafici în vederea creării soluțiilor centrate pe utilizatori și îmbunătățirea serviciilor publice și platformelor existente, digitalizarea de servicii și platforme noi orientate în beneficiul populației.
În cadrul evenimentului au fost organizate workshop-uri și mentorat referitoare la pașii, soluţiile concrete, tehnice şi funcționale, securitatea datelor și beneficiile pe care le oferă digitalizarea serviciilor.
Din anul 2017 până în prezent au fost digitalizate opt servicii publice prestate de ANSP, ceea ce a generat o mai bună performanță în termeni de productivitate, practici de management, accesibilitate și securizarea datelor și a contribuit la raționalizarea proceselor de lucru, minimalizând pierderile de timp și financiare, atât pentru solicitanții autohtoni, cât și din alte ţări.
În decurs de trei zile, echipa ANSP, de comun, cu designerii au dat curs la patru provocări privind digitalizarea serviciilor publice G2B și G2F și anume procedura de notificare a:
- produselor cosmetice;
- produselor din tutun;
- suplimentelor alimentare;
- activitatea de îngrijire alternativă a copiilor.
Soluțiile rezultate în baza experimentului desfășurat reprezintă exemple de concepte și prototipuri care pot fi aplicate și adoptate de instituțiile publice cointeresate. Digitalizarea serviciilor publice va contribui la generarea impactului scontat, în contextul serviciilor eficiente, transparente destinate cetăţenilor şi mediului de afaceri.
Evenimentul face parte din programul de transformare digitală a Republicii Moldova, cu obiectivul dezvoltării unei societăți 100% digitale, organizat sub egida Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, susținut de comunitatea de design Yatakviju și Technovator – Growing talent to innovate, în colaborare cu ATIC, Tekwill, Moldova Innovation Technology Park, cu sprijinul PNUD Moldova, Innovate Moldova, USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau, UK în Moldova – British Embassy Chisinau și Western NIS Enterprise Fund.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.