Campania de intensificare a procesului de vaccinare la nivel local – VACCINEAZĂ-TE! PROTEJEAZĂ-ȚI VIITORUL!
Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și al Uniunii Europene, au lansat astăzi, la Strășeni, campania de intensificare a procesului de vaccinare la nivel local – VACCINEAZĂ-TE! PROTEJEAZĂ-ȚI VIITORUL!
Aceasta se va desfășura în 10 teritorii administrative, unde se înregistrează o acoperire vaccinală joasă – Strășeni, Bălți, Criuleni, UTA Găgăuzia, Cahul, Călărași, Căușeni, Chișinău, Sîngerei și Ungheni.
La eveniment au participat: ministra Sănătății, Ala Nemerenco, șeful adjunct al secției Cooperare din cadrul Delegației Uniunii Europene, Gintautas Baranauskas, reprezentanta OMS în Republica Moldova, Miljana Grbic, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, reprezentanții APL, instituțiilor de educație și învătămînt, centrelor de sănătate locale și direcțiile Consiliului Raional Strășeni.
“Campania „Vaccinează-te! Protejează-ți viitorul” are scopul de a readuce în atenția tuturor cetățenilor importanța vaccinării de rutină, conform Programului Național de Imunizări, care a fost desfășurată insuficient în perioada pandemiei. Vaccinul este cel mai bun exemplu, când știința a venit să asigure o sănătate mai bună oamenilor. Împreună, trebuie să convingem și ceilalți oameni, care sunt mai reticenți față de vaccinare că vaccinul salvează vieți. Astfel, campania noastră vine să răspundă la toate întrebările cetățenilor, pentru ca ei să poată lua o decizie corectă pentru protecția sănătății lor și a celor apropiați”, a menționat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
„Prin sprijinul oferit la desfășurarea acestei campanii va fi posibilă elaborarea și implementarea planurilor locale de imunizări, în cooperare cu toate serviciile locale, dar și întâlnirile directe cu cetățenii, din ușă în ușă, pentru o mai bună informare și conștientizare a beneficiilor vaccinării”, a spus șeful adjunct al Secției Cooperare din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Gintautas Baranauskas.
„Pandemia ne-a adus multe suferințe, totodată, a avut un impact negativ și asupra ratei de vaccinare, nu doar în Republica Moldova, ci și în întreaga lume. La moment, scopul nostru rămâne de a atinge o acoperire națională de 70% pentru vaccinarea împotriva COVID-19, dar și asigurarea a 95% acoperire pentru toate vaccinurile de rutină. Mă bucur că avem un angajament comun, pentru a spori rata de vaccinare și a asigura sănătatea comunităților din Republica Moldova”, a afirmat reprezentanta OMS din Republica Moldova, Miljana Grbic.
Mecanismul de bază al campaniei regionale presupune aprobarea Planului intersectorial de acțiuni, pentru consolidarea răspunsului la riscurile de răspândire a bolilor prevenibile prin vaccinare, inclusiv prin comunicarea directă cu cetățenii, prin intermediul lucrătorilor medicali și a persoanelor care au o autoritate în raion/oraș/sat/comunitate.
Vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți în întreaga lume. Atunci când este atins nivelul de vaccinare recomandat de OMS – peste 95%, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinării, sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90%, este probabilă reapariția bolilor și manifestărilor epidemice. Pentru anul 2021 acoperirea vaccinală împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei în Republica Moldova a fost de 83,2%.
Imunizarea este una dintre cele mai de succes intervenţii din domeniul sănătăţii publice în prevenirea îmbolnăvirilor şi a deceselor. Datorită programelor de imunizare, 53 de state membre europene ale OMS sunt mai aproape ca niciodată de a ajunge la eliminarea la nivel regional a rujeolei şi rubeolei.
Vaccinurile disponibile în țară sunt sigure și eficiente!
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.