Atelier de instruire a personalului implicat în colectarea datelor în cadrul studiului național al gospodăriilor privind factorii de risc pentru bolile netransmisibile STEPS

Atelier de instruire a personalului implicat în colectarea datelor în cadrul studiului național al gospodăriilor privind factorii de risc pentru bolile netransmisibile STEPS

În perioada 16 – 21 august 2021, la Chișinău, în conformitate cu ordinul Ministerului Sănătății nr.763 din 11 august 2021, a avut loc Atelierul de instruire a personalului implicat în colectarea datelor în cadrul celui de al doilea Studiu naţional al gospodăriilor privind evaluarea factorilor de risc pentru bolile netransmisibile – STEPS. Evenimentul a fost susținut de către Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova

”Studiul STEPS este o inițiativă standardizată a OMS pentru colectarea, analiza și diseminarea datelor în diferite țări referitor la răspândirea principalilor factori de risc ai bolilor netransmisibile în scopul acumulării dovezilor pentru elaborarea politicilor şi strategiilor de prevenire și control al BNT. OMS va acorda tot suportul pentru desfășurarea cu succes a studiului” – a declarat Miljana Grbic, reprezentantul OMS Moldova.

Instrumentul STEPS conţine 3 paşi de realizare a studiului: 1) interviul respondenţilor despre factorii de risc comportamentali; 2) măsurători fizice: înălţimea, greutatea, tensiunea arterială şi pulsul; 3) măsurători biochimice: conţinutul de glucoză şi lipide în sânge. În mun. Chișinău, suplimentar, în premieră în Regiunea Europeană, va fi aplicată accelerometria – urmărirea continuă pe durata unei săptămâni a activității fizice a respondentului.

Colectarea datelor în teren se va desfășura în perioada 23 august – 16 octombrie 2021 pe un eşantion de circa 6000 de gospodării, în majoritatea localităţilor ţării.

„Rezultatele rundei a 2-a a studiului STEPS vor contribui la acumularea de evidențe privind prevalența factorilor de risc a BNT în rândul populației adulte din Republica Moldova și va ajuta Ministerul Sănătății la planificarea eficientă a activităților pentru reducerea poverii bolilor netransmisibile” – a menționat Zinaida Bezverhnîi, secretar de stat la Ministerul Sănătății din Republica Moldova.

În total au fost instruite 50 persoane, care formează 10 echipe de teren. La colectarea datelor în teren echipele vor fi asigurate cu suficiente mijloace individuale de protecție, inclusiv pentru respondenți, pentru respectarea măsurile de prevenire și reducere a riscului de răspândire a infecției COVID – 19, toți membrii echipelor sunt vaccinați împotriva COVID-19.  Echipele de intervievatori instruiți vor asigura confidenţialitatea datelor cu caracter personal.

Studiul STEPS este organizat și implementat de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu participarea Societății Igieniștilor din Republica Moldova, sub îndrumarea Comitetului Coordonator STEPS stabilit în cadrul Ministerului Sănătăţii, cu suportul OMS Moldova.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.