Atelier de lucru privind autoevaluarea anuală a implementării Regulamentului Sanitar Internațional (2005)
În incinta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a fost organizat atelierul de lucru privind autoevaluarea anuală în implementarea Regulamentului Sanitar Internațional (RSI) (2005) în Republica Moldova.
La deschiderea evenimentului, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, a menționat importanța dezvoltării capacităților țării de pregătire și răspuns la urgențele de sănătate publică la nivel local și național. Secretarul de stat a apreciat eforturile specialiștilor care au participat la dezvoltarea unui nou Plan de implementare a RSI (2005) în Republica Moldova, luând în calcul experiențele tuturor autorităților țării care au fost acumulate în ultimii ani, inclusiv din pandemia COVID-19, precum și criza refugiaților din Ucraina.
Director adjunct ANSP, inspector-șef sanitar de stat, Vasile Guștiuc, a menționat despre necesitatea organizării acestui atelier pentru a aborda rezultatele implementării RSI (2005) în Republica Moldova. Vasile Guștiuc a mulțumit pentru munca depusă de fiecare dintre părțile implicate, conform competențelor, pentru a face posibilă implementarea RSI (2005) la nivel de țară, în ceea ce privește evaluarea riscurilor și monitorizarea situației, atât la nivel regional, cât și global.
Reprezentantul Oficiului de țară al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova, Daniela Demișcan, a reiterat disponibilitatea OMS de a susține Republica Moldova în procesul de implementare a acestor activități.
Formularul standardizat al raportului on-line (SPAR) permite monitorizarea progresului utilizând un set de indicatori grupați în 15 domenii tehnice și evaluarea transparentă a capacităților țării în domeniul prevenirii, detectării precoce și evaluării riscului în sănătate publică, precum și managementul acestora.
Atelierul de lucru a avut loc sub egida OMS, cu participarea specialiștilor din cadrul ANSP, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Autoritatea Aeronautică Civilă, Centrul Republican de Diagnostică Veterinară și Serviciul Vamal.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.