Atelier de instruire privind evaluarea strategică a riscurilor în sănătate publică prin aplicarea instrumentului STAR
În perioada 4 – 6 iunie 2024, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au participat la atelierul de instruire privind aplicarea instrumentului strategic pentru evaluarea riscurilor (STAR).
Evenimentul a avut drept scop cartografierea riscurilor și a pericolelor cu aprecierea magnitudinii impactului consecințelor acestora asupra sănătății populației la nivel național. Aceasta ne va permite să aplicăm o abordare bazată pe dovezi pentru evaluarea riscurilor, care poate fi utilizată într-un mod comparabil, reproductibil și justificabil.
Principalele aspecte abordate au fost:
- identificarea principalelor riscuri și pericole la nivel național care pot declanșa urgențe de sănătate publică și dezastre prin atingerea unui consens larg privind gradul de pregătire și răspuns adecvat severității fiecărui pericol.
- abordarea sistematică, prin discuții transparente și bazate pe dovezi pe o platformă națională extinsă, asupra riscurilor prioritare la nivel național pentru a contribui, ghida și facilita elaborarea ulterioară a planurilor de pregătire și răspuns la urgențele de sănătate publică și situații excepționale.
Totodată, menționăm că acest exercițiu este o acțiune prevăzută în Planul de acțiuni privind punerea în aplicare a Regulamentului Sanitar Internațional (2005) în Republica Moldova pentru anii 2023-2027.
Evaluarea strategică prin aplicarea instrumentului STAR este efectuată înainte de producerea unui eveniment și este utilizată pentru a cartografia în prealabil pericolele, cu scopul elaborării acțiunilor de prevenire, pregătire și reducere al nivelului de risc asociat cu un anumit pericol și a cataliza consecințele acestuia asupra sănătății.
La eveniment au participat reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Centrului Republican de Diagnostic Veterinar, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare şi Radiologice. Atelierul a fost desfășurat de Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, cu suportul financiar al Biroului pentru Populație, Refugiați și Migrație din cadrul Departamentului de Stat al SUA în contextul crizei refugiaților din Ucraina.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.