ANSP recomandă întrunirea Comisiilor Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică pentru aplicarea măsurilor de prevenire și controlul al infecției COVID-19 în dependență de evoluția procesului epidemic și incidența în fiecare teritoriu

ANSP recomandă întrunirea Comisiilor Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică pentru aplicarea măsurilor de prevenire și controlul al infecției COVID-19 în dependență de evoluția procesului epidemic și incidența în fiecare teritoriu

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) recomandă respectarea în continuare a măsurilor individuale și generale de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19. Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) se vor întruni pentru aplicarea măsurilor în dependență de evoluția procesului epidemic și incidența în fiecare teritoriu separat.

Menționăm că, a treia săptămână consecutiv, a fost înregistrată o dublare a numărului de cazuri provocate de virusul SARS-CoV2 (https://ansp.md/category/situatia-epidemiologica-prin-infectia-covid-19-si-procesul-de-vaccinare/).  Astfel, în contextul creșterii incidenței prin COVID-19, pe parcursul săptămânii 27 (perioada 04-10.07.2022), în teritoriile arondate municipiului Chișinău (incidența de 118 cazuri la 100 mii populație pentru mun. Chișinău), raionul Ialoveni (incidența de 59 cazuri la 100 mii populație) și raionul Anenii Noi (incidența de 56 cazuri la 100 mii populație) se solicită convocarea CTESP pentru localitățile menționate.

Centrele de Sănătate Publică teritoriale din cadrul ANSP vor solicita întrunirea acestor Comisii pentru aprobarea hotărârilor privind implementarea măsurilor de sănătate publică și declararea la necesitate, a stării de urgență în sănătate publică pentru teritoriul respectiv.

Îndemnăm populația să se vaccineze împotriva COVID-19, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a evita cazurile grave de boală și deces. De asemenea, recomandăm autorităților administrației publice centrale și locale, persoanelor juridice, să intensifice activitățile de promovare a vaccinării angajaților împotriva infecției COVID-19.

ANSP recomandă cetățenilor să rămână vigilenți și să respecte măsurile de sănătate publică, atât individuale, cât și generale :

  • purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, centre comerciale și magazine. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;
  • respectarea distanței fizice între persoane de minim 1 (unu) metru;
  • respectarea regulilor de igienă a mâinilor;
  • respectarea regulilor de igienă respiratorie;
  • asigurarea respectării măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise;
  • adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistenta medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19;
  • monitorizarea personală de către fiecare persoană și adresarea timpurie la medical de families au la instituția de asistență medicală la apariția primelor simptome specific ale infecției.
  • instalarea la intrare, în locuri vizibile, a dozatoarelor cu dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.