ANSP informează despre situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

ANSP informează despre situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

Un nou caz de rujeolă de import a fost înregistrat în țara noastră, la o persoană originară din România, confirmat prin investigații efectuate în Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Boala a fost înregistrată la o femeie, în vârstă de 42 ani, care se află într-o vizită în municipiul Chișinău. La manifestările clinice ale bolii (febră, tuse, erupții cutanate), persoana s-a adresat după asistență medicală și a fost internată într-o instituție specializată din municipiul Chișinău, unde primește tratamentul corespunzător. În rezultatul anchetei epidemiologice, au fost stabiliți contacții, care se află sub supraveghere medicală. Până la moment, printre aceștia, persoane cu suspecție la rujeolă n-au fost depistate.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecția urechii medii, laringită, bronșită, pneumonie, encefalită, meningoencefalită, panencefalită și chiar deces. ANSP amintește că tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin VACCINARE. În Republica Moldova, sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Vaccinul ROR utilizat în țară este precalificat de către Organizația Mondială a Sănătății. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Părinții copiilor care nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, sunt îndemnați să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

De la începutul anului curent, acesta este al cincilea caz confirmat de rujeolă. Menționăm că trei sunt cazuri de import, inclusiv unul la o persoană de origine străină.

ANSP atenționează repetat populația că în ultimele luni, se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola în Regiunea Europeană, îndeosebi în țările vecine, iar în România a fost declarată epidemie de rujeolă. În context, reiterăm necesitatea sporirii vigilenței cetățenilor față de rujeolă, inclusiv prevenirea îmbolnăvirii prin efectuarea vaccinării ROR; verificarea statutului vaccinal al copiilor; adresarea imediată la medic în caz de febră şi erupţii maculopapuloase cutanate şi cel puţin unul dintre semnele: tuse, rinită, conjunctivită; izolarea persoanelor care prezintă simptome asemănătoare rujeolei, până la determinarea diagnosticului, deoarece transmiterea se face prin contact direct cu picăturile de secreţie prin strănut, tuse sau conversaţie, picături care rămân pentru o perioadă lungă de timp în aer.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.