SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

ANSP informează că nu se atestă modificări ale fondului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova, după incendiul de la centrala atomică din Zaporojie (Ucraina)

ANSP informează că nu se atestă modificări ale fondului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova, după incendiul de la centrala atomică din Zaporojie (Ucraina)

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează, în contextul incendiului care s-a produs la centrala atomică din Zaporojie (Ucraina), că nu se atestă, la moment, o creștere a nivelului radiației și nu există careva riscuri pentru populația din Republica Moldova privind o eventuală expunere la radiații ionizante.

ANSP monitorizează zilnic starea fondului radioactiv pe teritoriul țării, prin efectuarea de măsurători dozimetrice în spațiul deschis, investigații de spectrometrie gama a diferitor produse alimentare, apei potabile, solului, depunerilor atmosferice și a altor obiecte. În context, anunțăm că debitul dozei echivalente a fondului gama constituie 80-130 nSv/h(nanoSievert/oră) și se situează în limitele fondului natural caracteristic spațiului geografic al Republicii  Moldova.

Reiterăm că, potrivit datelor de laborator primite până în prezent, nu există motive de îngrijorare referitoare la expunerea la radiații ionizante a populației țării noastre.

De asemenea, Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena a anunțat că nivelul de radiație în zonă este normal și continuă să fie monitorizat.

Totodată, ANSP anunță că administrarea de către populație, în scop profilactic, a preparatelor de Iod stabil (ioduri de potasiu) este inoportună, deoarece nu există temei pentru aceasta. Atenționăm că utilizarea preparatelor menționate poate prezenta riscuri pentru sănătate prin afectarea funcției glandei tiroide.