ANSP informează că expunerea la emisiile cauzate de arderea deșeurilor din plastic prezintă un risc major pentru sănătatea populației
În contextul incendiului produs în această dimineață în sectorul Ciocana al mun. Chișinău, Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează că expunerea la emisiile cauzate de arderea deșeurilor din plastic prezintă un risc major pentru sănătatea populației, cu potențial de a cauza afecțiuni ale organismului uman.
Este necesar de menționat că, în rezultatul arderii deșeurilor din plastic, în dependență de tipul plasticului, în atmosferă sunt eliberate o serie de gaze toxice precum dioxine, furani, bifenilii policlorurați, halogeni periculoși, metale grele, etc., care pot avea un impact negativ asupra mediului înconjurător, cât și al sănătății umane, îndeosebi pentru comunitățile situate în apropierea locului arderii deșeurilor din plastic.
Substanțele toxice eliminate în timpul procesului de ardere a plasticului au potențialul de a cauza dureri de cap, greață, afecțiuni cutanate, afectarea sistemului cardiovascular, a rinichilor, ficatului și a sistemului nervos. O altă problemă majoră în cazul acestor substanțe toxice o reprezintă faptul că unele din acestea sunt bioacumulative, ceea ce înseamnă că odată pătrunse în organism acestea pot fi stocate pe un termen îndelungat cauzând ulterior probleme de sănătate.
În acest context, ANSP recomandă evitarea inhalării emisiilor cauzate de incendiu precum și de a părăsi, în măsura posibilităților, perimetrul în care acestea au ajuns până la o normalizare a calității aerului la un nivel acceptabil.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.