ANSP desfășoară ateliere de lucru regionale în supravegherea epidemiologică a infecției cu HIV
Agenția Națională pentru Sănătate Publică desfășoară, în perioada 19 – 21 octombrie 2022, o serie de ateliere regionale în supravegherea epidemiologică a infecției cu HIV. La instruiri participă medicii din centrele de sănătate publică teritoriale care asigură supravegherea epidemiologică a infecției HIV/SIDA și medicii infecționiști din cadrul IMSP, responsabili de supravegherea medicală și monitorizare a pacienților cu HIV.
Subiectele abordate în cadrul atelierelor vizează supravegherea epidemiologică de rutină pentru asigurarea notificării, raportării, analizei și diseminării datelor pentru elaborarea măsurilor de control și răspuns la infecția cu HIV la nivel național și asigurarea raportării în baza de date TESSy a Rețelei regionale europene de supraveghere a bolilor, a Centrului European de Control al Maladiilor și Biroului Europena OMS la care este parte și Republica Moldova.
În țară, supravegherea epidemiologică a infecției cu HIV este realizată în conformitate cu Standardul de supraveghere epidemiologică HIV și implică Supravegherea de rutină a infecţiei HIV (notificarea, raportarea, analiza și diseminarea datelor, elaborarea măsurilor de control și răspuns), Supravegherea epidemiologică a infecţiei HIV de generaţia a doua (cu desfăşurarea studiilor bio-comportamentale, stabilirea prevalenţei HIV, monitorizarea tendinţelor epidemice în timp şi determinarea comportamentului în diferite grupuri ale populaţiei).
Conform datelor statistice, la 31.12.2021 cumulativ, au fost înregistrate 15 128 cazuri de infecție cu HIV. Incidența infecţiei cu HIV la 100 mii populaţie în a.2021 а constituit 19,88 cazuri, inclusiv în teritoriile din dreapta Nistrului 17,95 cazuri şi în teritoriile de Est – 34,47 cazuri. Majoritatea persoanelor depistate cu infecţia HIV sunt persoane tinere de vârstă reproductivă, sexual active. În a.2021, incidența infecției cu HIV la 100 mii populație, în segmentul de vârstă 0-39 ani, a constituit 21,42 cazuri. Calea de transmitere heterosexuală este constatată în 88,15% cazuri noi de infecție HIV în 2021, consumul de droguri – în 3,77% cazuri, transmiterea homosexuală – în 3,23% cazuri și transmiterea de la mama la copil – în 2,69% cazuri.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.