ANSP a înregistrat 23 de cazuri de gripă sezonieră, pe parcursul săptămânii trecute
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă supravegherea situației epidemiologice prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI).
În săptămâna 6 (perioada 07.02.2022-13.02.2022), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la un nivel de intensitate joasă, atestându-se o descreștere cu 18,8 %, în comparație cu săptămâna 5 și a constituit 238,46 cazuri la 100.000 populație.
Pe parcursul perioadei menționate, au fost înregistrate 23 de cazuri de gripă sezonieră (Chișinău și Fălești câte 5 cazuri; Sângerei-4 cazuri; Bălți, Glodeni și Râșcani câte 2; Soroca, Rezina și Drochia câte 1 caz. În total, 13 persoane au fost spitalizate. Distribuția cazurilor după vârste: 0-4 ani – 6 cazuri; 5-14 ani – 3 cazuri; 15 -29 ani -4 cazuri; 30-64 ani – 8 cazuri și mai mult de 65 ani -2 cazuri.
În laboratoarele din cadrul ANSP, au fost investigate în săptămâna 6 la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, prin metoda molecular biologică, 345 de probe, dintre care în 104 probe s-a confirmat prezența virusului SARS-CoV-2 și în 21 probe s-a confirmat prezența virusurilor gripale de tip A.
Specialiștii Secției supravegherea epidemiologică a gripei și IRVA din cadrul ANSP recomandă, în sezonul gripal, respectarea măsurilor de profilaxie nespecifice:
* adresarea la medic la apariția primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;
* izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate – spitalizarea;
* evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
* folosirea măştilor de protecţie;
* respectarea distanței fizice;
* igiena personală;
* igiena și dezinfecția mâinilor;
* acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
* stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical);
* igiena locuinței;
* evitarea aglomeraţiilor (spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe) de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic;
* triajul epidemiologic în unităţile preşcolare şi preuniversitare, reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile;
* acordarea asistenţei medicale la domiciliu copiilor mici, persoanelor în etate şi bolnavilor cronici care solicită.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.