Alergiile provocate de ambrozie: cum ne protejăm?

Perioada iulie – septembrie se caracterizează prin creșterea numărului de alergii cauzate de ambrozie, ceea ce coincide cu sezonul de înflorire a acestei plante. Polenul ei este considerat un alergen foarte agresiv cu un impact negativ asupra sănătăţii publice. O plantă poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen de aproximativ 20 microni diametru şi până la 30 mii de seminţe care îşi păstrează proprietăţile germinative până la 40 de ani. Pe timp secetos, polenul ambroziei poate fi purtat de vânt pe distanţe lungi, devenind periculos şi pentru persoanele care nu locuiesc în zonele unde creşte planta.

Cea mai răspândită dintre specii este Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină. Ambrozia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condiţiile climatice nefavorabile, rezistentă la secetă şi arşiţă, ce produce mari cantități de polen. În Republica Moldova, ambrozia este răspândită în majoritatea raioanelor, creşte spontan pe terenurile agricole, grădinile gospodăriilor individuale, în culturile cerealiere și de floarea-soarelui, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele în construcţii, pe terenurile prost întreţinute, etc.

Simptomele alergiei la ambrozie

Simptomatologia este violentă, cu o imagine clinică complexă, care depăşeşte în intensitate alergiile obişnuite la polenul florilor şi al copacilor în perioada primăverii și afectează în egală măsură atât adulții, cât și copii. Principalele simptome includ:

  • afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, pruritul în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare;
  • accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare;
  • afectarea pielii cu leziuni de urticarie (mâncărime) şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochiului, zona genitală şi extremităţi;
  • șocul anafilactic – cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc și tablou clinic deseori dramatic, ce poate duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Pentru a limita apariția simptomelor sau/și pentru a le diminua din efecte, urmați sfaturile de mai jos:

  • Reduceți perioada aflării în aer liber între orele 10.00 și 15.00, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
  • Faceți duș și schimbați-vă hainele după ce veniți de afară, mai ales în vârful sezonului de alergii;
  • Țineți ferestrele închise atât acasă, cât și la serviciu, în mașină;
  • Luați medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;
  • Spălați regulat animalele de companie pentru a limita posibilitatea ca aceștia să aducă polen de ambrozie în interior;
  • Spălați-vă frecvent pe față și pe mâini;
  • Evitați uscarea hainelor afară. Particulele de polen se pot prinde de ele;
  • Implicați-vă activ în nimicirea ambroziei.

În scopul prevenirii și diminuării riscului asupra sănătății publice este importantă mobilizarea și implicarea întregii societăți în realizarea acțiunilor de combatere a buruienii ambrozia, utilizând în acest scop diferite metode, inclusiv:

  • Mecanice (discuire, cosire, smulgerea manuală, etc.). Se impune tăierea cât mai joasă a plantei (de la suprafaţa solului), de 4-5 ori în perioada de vegetaţie, pentru prevenirea formării noilor inflorescenţe, până la eradicarea totală a buruienii.
  • Chimice – aplicarea erbicidelor (utilizarea produselor de uz fitosanitar omologate şi incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor).

Important de menționat că lucrările de aplicare a erbicidelor se efectuează în coordonare cu specialiştii Direcţiilor raionale pentru agricultură şi alimentaţie şi/sau cu specialiştii subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

NB: În Republica Moldova pentru nerealizarea acțiunilor de combatere și prevenire a răspândirii buruienile sunt aplicate sancțiuni. Astfel, Codul Contravențional nr. 2018/2002 prevede:

  • 117, (3) Neîndeplinirea obligaţiei de a combate şi preveni răspândirea buruienilor pe terenuri (cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă) se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice.
  • 189, (11) Neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenurile cu destinaţie agricolă se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice şi amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.