„E timpul să ajungem la malarie zero: să investim, să inovăm și să punem în aplicare”

„E timpul să ajungem la malarie zero: să investim, să inovăm și să punem în aplicare”

Ziua mondială de combatere a malariei, marcată la 25 aprilie, sub genericul E timpul să ajungem la malarie zero: să investim, să inovăm și să punem în aplicare”, este o oportunitate de a evidenția necesitatea investițiilor continue și de susținere a angajamentului politic pentru prevenirea și controlul malariei. Scopul este conștientizarea necesității de a „pune în aplicare” instrumentele și strategiile disponibile astăzi pentru a atinge ținta de a reduce cu cel puțin 90%  incidența malariei până în 2030.

Malaria, boală care poate fi prevenită şi tratată, continuă să aibă un impact devastator asupra sănătății şi bunăstării oamenilor. Copiii sub 5 ani, femeile însărcinate, călătorii și persoanele cu HIV sau SIDA prezintă un risc mai mare de a face forme severe de boală.

Potrivit celui mai recent Raport mondial privind malaria, în 2021, s-au înregistrat 247 de milioane de cazuri de malarie, comparativ cu 245 de milioane în 2020. În cei doi ani de vârf ai pandemiei (2020-2021), întreruperile legate de COVID-19 au dus la o creștere estimată la 13 milioane de îmbolnăviri și 63 mii de decese suplimentare cauzate de malarie.

Regiunea africană a OMS continuă să prezinte o proporție mare din povara globală a malariei. Regiunea a înregistrat aproximativ 95% din toate cazurile de malarie și 96% din decese în a.2021, de asemenea, aproximativ 80% din toate decesele cauzate de malarie se înregistrează în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani.

Din 2000, eforturile globale de combatere a malariei au dus la evitarea a milioane de cazuri și decese – dovadă că progresul este posibil. O serie de țări au raportat zero cazuri de malarie indigenă, în timp ce altele au făcut progrese impresionante în efortul lor spre a deveni țară liberă de malarie. Din 2015, OMS a certificat 9 țări ca fiind libere de malarie. Recent, la 29 martie 2023, Azerbaidjan și Tadjikistan au devenit țări libele de malarie.

Republica Moldova are statut de țară liberă de malarie, dar anual înregistrăm cazuri de malarie de import. În anul 2022, s-au înregistrat 7 cazuri, 2 dintre care s-au soldat cu deces. Faptul că vectorul specific (anofelidele) permanent este prezent pe teritoriul țării poate favoriza reintroducerea infecției în țară, din cauza schimbărilor climatice de încălzire globală și a migrației intense în zonele endemice.

OMS face apel la acțiuni de prevenire și combatere a malariei la nivel global, inclusiv:

  • Investiți în eforturile de control al malariei. Finanțarea ar trebui să fie prioritară pentru populațiile vulnerabile, marginalizate, cu acces limitat la servicii de prevenire și tratament.
  • Inovați: Este nevoie de cercetări și inovații în ceea ce privește controlul vectorilor, diagnosticul, prevenirea și tratamentul eficient al malariei.
  • Implementați strategiile disponibile pentru controlul malariei. Există o necesitate urgentă de a utiliza mai bine instrumentele și strategiile disponibile pentru a preveni, diagnostica și trata malaria, în special în rândul populațiilor din zonele de risc.

IMPORTANT de menționat că:

  • malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viaţă, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi;
  • călătorii din regiunea europeană, cu destinaţia ţărilor endemice la malarie, necesită administrarea tratamentului profilactic;
  • simptomele clinice pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi în decurs de până la doi ani după părăsirea acesteia;
  • boala poate fi prevenită şi tratată cu succes;
  • în caz dacă suspectaţi primele semne de boală (febră înaltă, frisoane, dureri de cap (cefalee) la 10-15 zile de la sosirea într-o țară endemică) – solicitaţi asistenţa medicală și obligatoriu anunțați lucrătorii medicali despre călătoriile în zonele endemice. 

 

 

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.