Noi măsuri pentru eradicarea tulburărilor prin deficit de iod, aprobate de Guvern

Noi măsuri pentru eradicarea tulburărilor prin deficit de iod, aprobate de Guvern

În scopul consolidării măsurilor de prevenire a deficitului de iod în rândul populației, cadrul normativ existent în domeniul sării alimentare a fost ajustat la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, precum și la progresele de ordin tehnologic în industria alimentară.

Modificările Hotărârii Guvernului nr. 596/2011 cu privire la aprobarea unor măsuri de eradicare a tulburărilor prin deficit de iod au fost aprobate în cadrul ședinței de Guvern din 28.12.2022

Pentru aportul alimentar suficient de iod a fost sporită cantitatea acestuia în sarea destinată comercializării sau utilizării în industria alimentară. Respectiv, un kilogram de sare va trebui să conțină de la 25 până la 40 de mg de iod. Menționăm că aportul insuficient de iod este asociat cu o serie de patologii, precum afecțiuni neurologice, endocrine.

O altă prevedere constă în permiterea reambalării sării iodate de către operatorii din domeniul alimentar cu respectarea unor condiții clar stabilite pentru menținerea concentrației de iod.

De asemenea, s-a decis ca la fabricarea produselor de panificație, dar și a altor produse pentru organizarea alimentației în instituțiile de învățământ general, instituțiile medico-sanitare, unitățile Armatei Naționale, instituțiile penitenciare, centrele de plasament, centrele comunitare de reabilitare și aziluri, să fie utilizată doar sarea alimentară iodată.

În același timp, în scopul reducerii consumului de sare – factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, au fost stabilite ținte graduale pentru nivelul maxim de sare în produsele de panificație, care constituie sursa principală a aportului de sare în organism. Astfel, începând cu 1 iunie 2023, 100 de grame de produs va trebui să conțină cel mult 1,5 grame de sare, iar începând cu 1 iunie 2024 limita va constitui un gram de sare la 100 de grame de produs.

De menționat că, actualmente, politica statului în domeniul prevenirii deficitului de iod este integrată în noul Program național de prevenire și control a bolilor netransmisibile prioritare pentru anii 2023-2027, ce urmează să fie aprobat în curând de către Guvern și care abordează comprehensiv factorii de risc majori pentru bolile cronice, inclusiv factorii de risc legați de alimentație și deficiențele nutriționale

Totodată, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) se desemnează în calitate de entități responsabile pentru controlul acestei hotărâri. Astfel, conform competențelor, ANSA va supraveghea comercializarea sării alimentare iodate, va monitoriza respectarea concentrației de iod stabilite în sarea alimentară iodată plasată pe piață, inclusiv la nivel de întreprinderi care efectuează reambalarea, iar ANSP va asigura monitorizarea și evaluarea consumului de sare iodată de către diferite categorii de consumatori, inclusiv în cadrul studiilor populaționale.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.