Specialiștii ANSP s-au aflat într-o vizită de lucru la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au desfășurat o vizită de lucru la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, din România, în perioada 01.11.2022-04.11.2022. Scopul vizitei a fost shimbul de experiență și împărtățirea bunelor metode în domeniul științific și cel practic.

Pe parcursul vizitei, s-au desfășurat un șir de sesiuni informative și demonstrații practice în cadrul mai multor subdiviziuni ale Institutului: Laborator infecții respiratorii virale, Laborator infecții transmise prin vectori, Laborator epidemiologie moleculară, Laborator infecții nosocomiale și rezistente la antibiotice, Laborator infecții anaerobe, zoonotice.

În context, au fost abordate mai multe teme precum:

  • Diagnosticul de laborator molecular pentru rujeolă și rubeolă.
  • Diagnosticul de laborator molecular al virusului poliomielitei
  • Tipizarea moleculară a infecțiilor transmise prin alimente și apă
  • Tehnici de electroforeză în gel și biologie moleculară utilizate în domeniul diagnosticului determinantilor rezistenței la antimicrobiene
  • Ribotiparea Clostridioides difficile, demonstrarea legaturilor intre tulpini în cazul erupțiilor;
  • Diagnosticul de laborator de referință al infecțiilor virale și bacteriene transmise prin vectori și prin unii factori de mediu (borelioză, febra Q, infecția cu virusul West Nile, hantaviroze, febre virale de import: denga, chikungunya, etc. și pentru unele boli transmise prin factori de mediu (legionelozele);
  • Supravegherea și diagnosticul de laborator a populațiilor de culicide (țânțari) și ixodide (căpușe)
  • Diagnostic microbiologic de referință pentru infecții bacteriene zoonotice (ex.: botulism, Brucella spp.)

De menționat că delegații au fost găzduiți de un colectiv excepțional. Mulțumim fiecărui în parte, în special: Doctor în științe medicale, Biolog pr. Cristea Daniela, Doctor în științe medicale, Dr. Daniela Bădescu Daniela, Doctor în științe medicale, Dr. Codruta Romanita Usein, Doctor în științe medicale, Biochimist pr. Oprea Mihaela, Doctor în științe medicale, Biochimist pr. Dinu Sorin, Doctor în științe medicale, Biolog pr. Lazăr Mihaela, Doctor în științe medicale, Biolog pr. Vladimirescu Alexandru, Doctor în științe medicale, Biolog pr. Macovei Ioana, Doctor în științe medicale, Biolog pr. Lixandru Brândușa, Doctor în științe medicale, Biolog pr. Carmina Drăgulescu,  Doctor în științe medicale, Biolog pr. Cotar Ani, Dr. Wolf Elena, Doctor în științe medicale Liviu Preoteasa, Colonelul Romeo Feraru și tot colectivul pentru efortul, deschiderea pentru schimbul de experiență în însușirea noilor tehnici de biologie moleculară.

ANSP apreciază profesionalismul și sprijinul de care conducerea și colectivul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” a dat dovadă pe întreagă durată a vizitei.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, România este un partener strategic pentru sistemul de sănătate publică din Moldova.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.