STUDIUL privind factorii comportamentali și barierele care influențează cererea de vaccinare COVID-19 în Republica Moldova

Înțelegerea factorilor care influențează alegerile și practicile de vaccinare împotriva COVID-19 în Moldova va oferi guvernului și factorilor de decizie o perspectivă asupra barierelor și factorilor determinanți ai vaccinării în rândul grupurilor țintă prioritare și le va permite să elaboreze și să pună în aplicare intervenții bazate pe dovezi pentru o acoperire a imunizării ridicate și echitabile.

Modelul Comportamental Adaptat (MCA) a fost utilizat pentru a înțelege factorii determinanți ai deciziilor și practicilor de vaccinare. Două studii transversale au fost realizate prin intermediul rețelei de cercetare colaborativă a echipei Euro Health Group (EHG), a Biroului de Țară al UNICEF în Moldova și a echipei CIVIS, sub supravegherea Biroului Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală (ECARO) și a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) din Republica Moldova.

Primul sondaj a inclus populația generală adultă (cu vârsta de 18 ani și peste) din Moldova și a fost realizat în perioada 28 octombrie 2023 – 24 februarie 2024, utilizând interviul personal asistat de calculator (CAPI) ca mod de colectare a datelor. Al doilea sondaj a inclus un eșantion reprezentativ la nivel național de lucrători medicali (LM) de la nivelul medicinii primare, secundare și terțiare din Moldova și a fost efectuat în aceeași perioadă, utilizând aceeași metodologie (CAPI). Pentru sondajul în rândul populației s-a aplicat eșantionarea aleatorie stratificată în mai multe etape, localitățile fiind principalele unități de eșantionare. Sondajul în rândul LM a fost realizat în localitățile generate pentru sondajul în rândul populației, dar cu o distribuție proporțională a lucrătorilor medicali pe regiune și localitate, pe baza statisticilor oficiale furnizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. În analiză au fost incluse răspunsurile a 1.033 de respondenți (populația generală) și 1.031 de lucrători medicali.

Un rezumat al rezultatelor, concluziilor și recomandărilor studiului sunt prezentate mai jos. Rezultatele detaliate sunt prezentate în versiunea completă a raportului „Studiu privind factorii comportamentali care influențează cererea de vaccinare împotriva COVID-19 în Moldova” (127 pagini).

Studiu privind factorii comportamentali COVID-19. Rezumat

Studiu privind factorii comportamentali COVID-19. Versiune lungă

BI Research report COVID-19 Moldova – BRIEF ENG v20241212

BI Research report COVID-19 Moldova – LONG ENG v20241217

 

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.