”Sănătatea mea, dreptul meu” este genericul Zilei Mondiale a Sănătății din anul curent
Anual, pe data de 7 aprilie, marcăm Ziua Mondială a Sănătății – ziua fondării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Tema evenimentului din acest an este ,,Sănătatea mea, dreptul meu”, fiind selectată pentru a susține dreptul tuturor de a avea acces la servicii de sănătate, educație și informație de calitate, precum și la apă potabilă sigură, aer curat, alimentație bună, locuințe confortabile, condiții decente de muncă și odihnă, libertatea de discriminare.
Sănătatea ca drept al omului este recunoscută în Constituția OMS (1948), Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și în multe alte tratate internaționale privind drepturile omului. Toate statele membre ale OMS au ratificat cel puțin un tratat care recunoaște dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică și mentală.
Dreptul la sănătate este strâns legat de și depinde de realizarea altor drepturi ale omului, inclusiv: dreptul la viață, hrană, locuință, muncă, educație, intimitate, acces la informații, la libera circulație, etc.
În întreaga lume, dreptul la sănătate a milioane de oameni este din ce în ce mai amenințat. Bolile și dezastrele sunt cauzele de deces și dizabilitate. Conflictele distrug vieți, provoacă durere, foame și suferință psihologică. Arderea combustibililor fosili provoacă simultan criza climatică și poluarea aerului din interior și exterior, elimină dreptul de a respira aer curat, afectând o viață la fiecare 5 secunde.
Consiliul OMS a constatat că cel puțin 140 de țări recunosc sănătatea ca un drept al omului în constituția lor. Totodată, cel puțin 4,5 miliarde de oameni, mai mult de jumătate din populația lumii nu era asigurată în totalitate cu serviciile de sănătate esențiale, în a. 2021. Aproximativ 930 de milioane de oameni din lume sunt expuși riscului de sărăcie din cauza cheltuielilor proprii pentru sănătate, care uneori reprezintă 10%, sau mai mult din bugetul gospodăriei. În plus, pandemia de COVID-19 a perturbat și mai mult serviciile esențiale în peste 92% din țările lumii.
Dreptul la sănătate este un drept fundamental al omului. Toată lumea trebuie să aibă acces la serviciile de sănătate de care au nevoie, oriunde și în orice timp, fără dificultăți financiare. Dreptul la sănătate include 4 elemente esențiale, interdependente: disponibilitate, accesibilitate, acceptabilitate și calitate.
Sănătate pentru toți înseamnă sănătate bună și o viață împlinită pentru toți într-o lume prosperă și durabilă, fără războaie și conflicte.
Acoperirea universală cu servicii de sănătate este un deziderat pe care mai multe țări tind să îl atingă, inclusiv și Republica Moldova.
Sănătatea mea, dreptul meu!
Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, va invităm să promovăm dreptul la sănătate prin organizarea și participarea la acțiuni de comunicare și mobilizare comunitară pentru promovarea sănătății pentru toți și la orice vârstă, evitând inechitățile.
Astfel, în perioada 5 – 7 aprilie, cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” finanțat de Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova în mun. Chișinău și Bălți vor fi organizate: activități sportive în aer liber și flash mob-ri, măsurarea nivelului de zahăr în sânge și a tensiunii arteriale cu interpretarea datelor, târguri de produse alimentare autohtone, sesiuni de informare despre cum să-ți exerciți dreptul la sănătate și distribuirea materialelor informative.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.