Echipe multisectoriale instruite în domeniul elaborării Planurilor de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile
În perioada 05-07 februarie 2024, echipele multisectoriale ale primăriilor, preturilor și serviciilor publice desconcentrate din municipiile Chișinău și Bălți, din care fac parte și specialiștii în prevenirea și controlul bolilor netransmisibile ai centrelor de sănătate publică din municipiile Chișinău și Bălți, ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), au învățat să elaboreze Planuri de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile (BNT) în baza profilurilor teritoriale de sănătate. La instruire au participat 40 de profesioniști din sectoarele de sănătate, asistență socială, educație, cultură și sport.
Planurile de acțiuni teritoriale pentru prevenirea BNT sunt instrumente de management pentru aplicarea Programului național de prevenire și control al BNT prioritate prin care se urmărește reducerea cu o treime, până în anul 2030, a ratei deceselor premature cauzate de BNT.
Precizăm că 9 din 10 decese ale moldovenilor sunt cauzate de BNT, iar costurile umane și financiare vor crește, dacă nu se vor lua măsuri de prevenire și control în toate domeniile de activitate. Principalele BNT, precum sunt bolile de vase și inimă (ex.: hipertensiunea, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral), cancerul, diabetul, bolile respiratorii cronice, digestive – pun o presiune enormă pe persoană, familie, societate și lucrătorii medicali.
Atelierul a fost furnizat de Axel Hoffmann și Bernadette Peterhans, experții internaționali în sănătatea publică, cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției (SDC), prin intermediul Proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori pentru sectorul de sănătate din Republica Moldova.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.