Situația epidemiologică prin gripa sezonieră și infecțiile respiratorii
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) cu subdiviziunile teritoriale continuă supravegherea epidemiologică a gripei sezoniere și a infecțiilor respiratorii. În perioada 20 – 26 noiembrie 2023 (săptămâna 47/2023), au fost înregistrate 6443 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii de până la 14 ani (64%). Morbiditatea prin IACRS s-a aflat la un nivel de intensitate joasă, cu o creștere de 2,4% în comparație cu săptămâna precedentă a acesteia și o descreștere de 23,1% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului precedent și a constituit 251,18 cazuri la 100 mii populație. Din numărul bolnavilor cu IACRS, 221 (3,4%) au fost spitalizați.
Cazuri de gripă sezonieră nu au fost înregistrate.
În laboratoarele ANSP, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, au fost investigate, prin metoda molecular biologică – 79 de probe de la persoanele cu semne compatibile cu infecțiile respiratorii virale acute, în 16 probe fiind confirmată prezența virusului SARS-CoV-2.
Pe parcursul perioadei menționate, au fost înregistrate 223 de cazuri de COVID-19, în descreștere cu 17,4% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia (7,7 cazuri la 100 mii populație). În rândul copiilor de până la 14 ani s-au înregistrat 26 de cazuri, din numărul total. A fost înregistrat 1 caz de deces, în urma infecției COVID-19, la o femeie în vârstă de 84 de ani.
Numărul total de investigații PCR și TDR efectuate în perioada 20 – 26.11.2023 a constituit 10034 teste, fiind cu 1,5% mai multe comparativ cu săptămâna anterioară a acesteia.
În prezent, continuă procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere în instituțiile medico-sanitare publice (în total, fiind utilizate 93,8% din lotul de vaccin antigripal recepționat). Vaccinul este administrat, în mod prioritar, persoanelor din grupele de risc, celor cu maladii cronice și imunitate compromisă, gravidelor. Dacă faceți parte din grupele de risc, adresați-vă medicului de familie pentru a beneficia de vaccin antigripal gratuit.
Recomandăm vaccinarea profilactică și respectarea măsurilor de protecție (păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă a mâinilor, igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale) și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecțiilor respiratorii acute.
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.