12 noiembrie – Ziua Mondială a Pneumoniei cu genericul „Fiecare respirație contează!”

Anual, pe data de 12 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Pneumoniei, scopul căreia este sensibilizarea populației cu privire la pneumonie, o problemă importantă de sănătate publică.

În acest an, evenimentul se va desfășura în contextul pandemiei COVID-19, care a crescut dramatic numărul deceselor cauzate de pneumonie. Din aceste motive, genericul acestuia este „Fiecare respirație contează!”.

Totodată, cel mai important apel în cadrul evenimentului este extinderea accesului la oxigenul medical. Acest element terapeutic a fost un timp îndelungat neglijat, chiar dacă este o intervenție necesară pentru un șir de boli. Pandemia COVID-19 a evidențiat rolul acestuia în procesul de salvare a vieților pacienților care suferă de insuficiență respiratorie.

Pneumonia este principala cauză infecțioasă de deces a copiilor și maturilor, care a luat viața a 2,5 milioane de oameni în anul 2019, inclusiv a 672 mii de copii. În anul 2020, COVID-19 a adăugat încă 2 milioane la numărul de decese, sporind numărul cazurilor fatale provocate de pneumonie până la 4 milioane.

Aproape o treime din toate decesele cauzate de pneumonie au fost atribuite poluării aerului, cu aproximativ 749.200 de decese în 2019. Dintre acestea, poluarea aerului casnic a provocat 423 mii de decese, iar poluarea aerului exterior – 326.000.

În Republica Moldova pneumonia constituie o importantă problemă de sănătate publică. Prevalența generală a populației prin bolile aparatului respirator a constituit în anul 2019 –  1704,1  cazuri la 10 mii populație și 1246,8 în anul 2020, dintre care, printre copiii de 0 -17 ani 11 luni și 29 de zile – 5454,2 cazuri în anul 2019 și 3557,8 cazuri la 10 mii populație în 2020.

Tratamentul pneumoniei are o influență puternică asupra familiei, poate provoca dificultăți financiare, contribuind la ciclul sărăciei și la pierderea zilelor de muncă. Din aceste motive cea mai potrivită intervenție este prevenirea afecțiunii. Iată un set de practici de sănătate care pot fi de folos:

– Alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni de viață este o componentă cheie a consolidării sistemului imunitar al copilului, fiind capabilă să reducă incidența pneumoniei cu 23%.

–  Nutriția adecvată ajută la asigurarea unui sistem imunitar funcțional pentru a proteja copiii de pneumonie, precum și de alte boli.

– Vaccinarea împotriva virusului Haemophilus influenzae tip b (Hib), Bordetella pertussis (tusea convulsivă) și a  Pneumococcus pneumoniae (pneumococ) va preveni infectarea copilului cu unii dintre cei mai frecvenți agenți patogeni care cauzează pneumonii severe la copii;

– Apa, sanitația și intervențiile de igienă sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii pneumoniei. Atunci când în comunități este introdusă obligativitatea spălării mâinilor cu săpun, numărul cazurilor de îmbolnăvire la copiii sub 5 ani poate fi redusă în jumătate.

– Reducerea poluării aerului interior în timpul încălzirii și a gătitului diminuează considerabil riscul apariției pneumoniei severe la copii.

Fiecare respirație contează. Contribuția tuturor în reducerea îmbolnăvirii și a deceselor prin pneumonie este esențială.

 

 

 

 

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.