Ziua mondială de combatere a SIDA – Unu Decembrie 2022

Ziua mondială de combatere a SIDA – Unu Decembrie 2022

Ziua mondială de combatere SIDA, marcată la Unu Decembrie, în anul curent se va desfășura cu genericul ”Egalizare”. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății face apel către liderii globali și cetățenii să recunoască și să abordeze inegalitățile care împiedică progresul în eliminarea SIDA și egalizarea accesului la serviciile esențiale pentru HIV, în special pentru copii și grupurile de risc.

În Republica Moldova, activitățile de informare a populației, mobilizare a eforturilor tuturor părților responsabile și a comunităților în răspunsul la infecția cu HIV se vor desfășura în perioada 01 – 21 decembrie în cadrul Campaniei sociale „Just TEST”. Acestea se vor orienta spre:

  • Promovarea testării HIV atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile cu risc sporit de infectare și accesul pentru persoanele refugiate din cauza războiului.
  • Mobilizarea populației generale și a liderilor de opinie pentru promovarea campaniei sociale „Just TEST”.
  • Promovarea beneficiilor TARV, încurajarea persoanelor HIV pozitive să ințieze TARV și să îl mențină.
  • Mobilizarea reprezentanților comunităților, realizarea activităților de advocacy.
  • Reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și a populației cheie/vulnerabilă la HIV.

La nivel mondial, în 2021, trăiau cu HIV 38,4 de milioane de persoane, din numărul total de persoane care trăiesc cu HIV, doar 85% de persoane își cunosc statutul său, pe cînd 5, 9 milioane de persoane nu cunosc că sunt infectate cu HIV, uu accesat tratamentul antiretroviral – 28,7 milioane de persoane care trăiau cu HIV.

În Republica Moldova, infecția cu HIV, conform datelor statistice, la 01.01.2022 cumulativ, au fost înregistrate 15128 cazuri de infecție cu HIV, din 15249 PTHIV estimate pentru a. 2022. În perioada ianuarie – octombrie 2022, conform datelor din registrul PTH au fost confirmate 753 cazuri noi de infecție cu HIV, dintre care 128 în teritoriile de Est. Majoritatea persoanelor depistate cu infecţia HIV sunt persoane tinere de vârstă reproductivă, sexual active, predomină calea de transmitere homosexuală.

În scopul prevenirii transmiterii infecției cu HIV, se implementează activități de prevenire în rândul populațiilor cheie, care geografic acoperă tot teritoriul Republicii Moldova. Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, în semestrul I, 2022, au fost acoperite cu servicii de prevenire – 23 658 de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv persoane CDI – 14204, LS 5548 și BSB – 3906.

Principalele mesajele de comunicare sunt: 

  • Dacă ai făcut sex neprotejat cu o persoană a cărei statut HIV nu îl cunoști, ar fi bine să te testezi. Ai grijă de sănătatea ta sexuală. Testează-te!
  • Uneori poți să nu știi că ești HIV pozitiv. Necunoașterea statutului HIV nu te scutește de consecințe. Testează-te!
  • Ție îți poți spune orice. Nu ține ascuns de tine statutul tău HIV. Testează-te!
  • Dacă îți cunoști statul HIV, vei putea începe mai repede un tratament care îți poate salva viața. Ai grijă de sănătatea ta. Testează-te!
  • Doar dacă îți cunoști statutul HIV, poți fi sigur că te protejezi pe tine și persoana pe care o iubești. Testează-te! 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.