Ziua mondială a hipertensiunii arteriale

Anual,  pe data de 17 mai marcăm Ziua mondială a hipertensiunii arteriale, scopul evenimentului fiind sporirea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate apărute din cauza tensiunii arteriale ridicate – principala cauză de deces care poate fi prevenită, la nivel mondial.        

Evenimentul a fost lansat în anul 2005 de către Liga Mondială a Hipertensiunii (WHL) –  o organizație umbrelă ce include circa 85 de societăți și organizații din întreaga lume.

În acest an, tematica evenimentului este „Măsurați-vă cu precizie tensiunea arterială, controlați-o și trăiți mai mult”, axându-se pe creșterea gradului de conștientizare, îndeosebi în țările cu venituri mici și mijlocii, a importanței controlului timpuriu și a metodelor precise de măsurare a tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arterială (HTA) este definită de creșterea presiunii sângelui în artere peste valoarea normală  recomandată de OMS 140/90 mmHg. Riscul apariției  HTA, precum și probabilitatea pericolelor condiționate de HTA,  crește după vârsta de 45-50 de ani, iată de ce este necesară măsurarea frecventă a tensiunii arteriale, pentru a vedea când apar schimbări și când este cazul tragerii unui semnal de alarmă. Cifrele anormale ale tensiunii arteriale pot fi cauza apariției aritmiilor cardiace, a infarctului miocardic, atacului cerebral, bolilor renale cronice, tulburărilor de vedere sau a orbirii.

Creșterea gradului de conștientizare a consecințelor provocate de hipertensiunea arterială și a necesității controlului timpuriu a devenit și mai importantă, deoarece gestionarea hipertensiunii reduce riscul apariției evenimentelor adverse și a mortalității sporite din cauza COVID-19.

La nivel mondial, se estimează că 1,13 miliarde de oameni suferă de hipertensiune arterială, majoritatea (două treimi) trăind în țări cu venituri mici și mijlocii. În anul 2015, circa 1 din 4 bărbați și 1 din 5 femeisufereau de această afecțiune.

În Republica Moldova se înregistrează unul din cele mai înalte nivele de morbiditate a propulației prin HTA. Conform  datelor Studiului privind consumul de sare (OMS, 2018), 45,5% din populație a dost diagnosticată cu HTA, iar 74 % din aceste persoane nu-și administrează regulat medicamente anti-hipertensive.  Mortalitatea populației din cauza bolilor aparatului circulator în anul 2020 a constituit, în cifre absolute, 22890 cazuri (sau 649,3 cazuri de decese la 100 mii de locuitori), fiind în creștere comparativ cu a.2019, când s-au înregistrat 21519 decese (sau 608,4 cazuri la 100 mii locuitori). Principala cauză de deces în Republica Moldova, constituie bolile sistemului circulator.

Există două componente importante în mecanismul de creștere a  conștientizării hipertensiunii arteriale (HTA) în rândul populației :  

(1) setarea unui nivel mai înalt de screening pentru depistarea TA crescute la persoanele din grupa de risc prin creare de programe comunitare privind autogestionarea bolilor cronice;

(2) promovarea măsurării de rutină a TA de către profesioniștii din domeniul sănătății la toate vizitele pacienților.

Se consideră ideală tensiunea arterială între valorile 90/60 și 120/80 mmHg. Un rol important are Asistența medicală primară în conștientizarea pacienților cu HTA să-și administreze regulat medicamentele necesare pentru controlul HTA. Adoptarea unui mod de viață sănătos, ce presupune limitarea consumului de alcool, abandonarea fumatului, creșterea nivelului de implicare în activitatea fizică, menținerea unei greutăți corporale normale, reducerea consumului de sare și abordarea nutrițională DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), pentru prevenirea HTA.

Măsurați-vă cu precizie tensiunea arterială, controlați-o și trăiți mai mult!

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.