Ziua mondială a accidentului vascular cerebral – 29 octombrie
În fiecare an, la data de 29 octombrie, este marcată Ziua mondială a accidentului vascular cerebral (AVC), pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la gravitatea acestei patologii, a vorbi despre modalități prin care putem reduce povara acesteia printr-o mai bună cunoaștere a factorilor de risc.
Anul 2022 este al doilea în Campania #Timp prețios și reiterează importanța cunoașterii semnelor timpurii ale AVC, educând oamenii să conștientizeze beneficiile adresării în timp util după asistența medicală de urgență.
AVC apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă. Fără sânge, celulele creierului pot fi deteriorate sau pot muri. Impactul AVC poate fi pe termen scurt și lung, în funcție de ce parte a creierului este afectată și de cât de repede este tratată. Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral se pot confrunta cu dizabilități ample, inclusiv dificultăți de mobilitate și de vorbire, precum și modul în care gândesc și simt.
La nivel mondial, AVC a atins proporții epidemice, estimându-se că 1 din 4 adulți cu vârsta de peste 25 de ani va suferi un accident vascular cerebral pe parcursul vieții. La moment, peste 110 milioane de oameni din întreaga lume au suferit un accident vascular cerebral.
În Republica Moldova, anual, peste 10 mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral, acesta fiind principala cauză de handicap pentru populația adultă. 13% dintre acești pacienți sunt în categoria de vârstă aptă de muncă. Până la 90% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite prin abordarea factorilor de risc: hipertensiunea arterială, alimentația nesănătoasă, fumatul, excesul de alcool, sedentarismul.
Cum reducem riscul de accident vascular cerebral:
– Monitorizați tensiunea arterială cu regularitate și consultați medicul specialist pentru a primi tratamentul necesar. Important! Mai mult de jumătate din cazurile AVC sunt asociate cu hipertensiunea arterială netratată sau tratată necorespunzător.
– Doar 30 de minute de activitate fizică de cinci ori pe săptămână vă pot reduce riscul de accident vascular cerebral cu 25%. (Peste 1 milion de atacuri cerebrale pe an sunt asociate cu inactivitatea fizică).
– Accidentul vascular cerebral este legat de un nivel ridicat de colesterol LDL. Reducerea grăsimilor saturate din meniu și excluderea celor trans pot reduce considerabil riscul apariției AVC.
– Kilogramele în plus (supraponderabilitatea) măresc riscul AVC cu 22%, iar obezitatea cu 64%. Menținerea unei greutăți normale a corpului este un pas important în reducerea riscului AVC.
– Fumatul mărește riscul AVC de șase ori. Renunțarea la fumat va reduce considerabil riscul acestei afecțiuni.
– Consumul excesiv de alcool, fie în mod regulat, fie mai rar dar abuziv, crește riscul accidentului vascular cerebral. La nivel global consumul excesiv de alcool e asociat cu peste 1 milion de accidente vasculare cerebrale în fiecare an. Pentru a preveni apariția acestuia, renunțați la alcool.
– 1 din 5 persoane care suferă un AVC, suferă concomitent și de diabet zaharat. Dacă suferiți de această patologie, consultați medicul pentru a stabili un tratament în cazul când e necesar, abordați un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată.
– Depresia și stresul cresc riscul de accident vascular cerebral aproape de două ori. Uul din 6 AVC sunt strâns legate de sănătatea mintală. Aveți grijă de acest aspect al vieții.
Minutele pot salva vieți! #Timp prețios
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.