Zero alcool în perioada sarcinii. Tulburările alcoolice fetale pot fi prevenite!
În fiecare an, la data de 09.09, la ora 09:09 marcăm Ziua Internațională de Conștientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF) cu scopul de a informa femeile cu privire la pericolele consumului de alcool în perioada sarcinii și pentru a le încuraja să evite orice cantitate de alcool consumată în această perioada. Cifra 9 este un simbol al importanței unei sarcini fără alcool, cu un mesaj clar – „Zero alcool în perioada sarcinii”.
STAF reprezintă un ansamblu de afecțiuni și probleme de sănătate care pot apărea la copii ale căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii. Aceste tulburări sunt rezultatul expunerii fetale la alcool și pot avea efecte grave și permanente asupra dezvoltării cognitive, comportamentale și fizice a copilului.
Pentru prima dată, pericolele STAF au fost declarate public la 9 septembrie 1999, alături de dovezile științifice care demonstrează că consumul de alcool în timpul sarcinii este asociat cu un risc substanțial pentru făt, care se poate perpetua apoi pe toată durata vieții. Consumând orice cantitate de alcool în timpul sarcinii, riscul de a da naștere unui copil cu STAF este de aproximativ 15%. Consumul în cantități mari prezintă un risc de 4,3% de naștere cu SAF, adică una din 23 de femei însărcinate care consumă excesiv alcool va naște un copil cu aceste tulburări.
Alcoolul din sângele mamei ajunge la copil în urma traversării cordonului ombilical. Consumul alcoolului în timpul sarcinii poate provoca avort spontan, nașterea unui făt mort, dar și o serie de dizabilități fizice, comportamentale și intelectuale, cunoscute drept spectrul de tulburări alcoolice fetale care include:
- Sindromul alcoolului fetal (SAF);
- Sindromul de alcool fetal parțial (pSAF);
- Defecte congenitale legate de alcool (DCLA);
- Tulburarea neurodezvoltării legată de alcool (TNLA);
- Tulburarea neurocomportamentală asociată cu expunerea prenatală la alcool (TN-EPA).
La nivel global afecţiunile din spectrul alcoolismului fetal afectează 1% din populaţia generală. Între 20 și 80% din gravide consumă alcool. Până la 70% din gravidele care consumă alcool obișnuiesc să bea mai mult de 1-2 doze de alcool pe săptămână, chiar și pe perioada primului trimestru de sarcină, iar între 3 și 5% din acestea consumă mai mult de 4 doze de alcool la o singură ocazie.
Aproape 16% din femeile din Europa au consumat alcool în timpul sarcinii, cu variații mari între țări.
Republica Moldova se află în topul ţările cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume, deși în ultimii ani se atestă o diminuare a acestuia: de la 19,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor în a.2016, la 12,9 litri în 2019 (Observatorul Global al Sănătății al OMS (https://www.who.int/data/gho/), totuși nivelul de consum este destul de înalt.
Șase din zece persoane sunt consumatori curenți de alcool, arătă datele Studiului național al gospodăriilor privind prevalența factorilor de risc a bolilor netransmisibile (STEPS, 2021), inclusiv 38,9% în rândul femeilor.
Prevenirea STAF este de o importanță crucială pentru a evita consecințele grave ale expunerii fetale la alcool. Tulburările Alcoolice Fetale sunt 100% prevenibile, iar cea mai bună metodă este evitarea completă a consumului de alcool în timpul sarcinii sau în perioada în care femeia își dorește să conceapă un copil și nu știe cu siguranță dacă este sau nu însărcinată.
Astfel, este important să reținem:
- Nu există o cantitate de alcool care poate fi consumată fără riscuri în timpul sarcinii;
- În timpul sarcinii nu există niciun tip de alcool fără riscuri asociate;
- Nu există un interval de timp în sarcină când consumul de alcool este lipsit de riscuri.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.