Un nou atelier de lucru în domeniul Programului de stewardship antimicrobian în prevenirea RAM

Un nou atelier de lucru în domeniul Programului de stewardship antimicrobian în prevenirea RAM

Reprezentanții instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești de nivel republican și municipal au participat un atelier de lucru privind Programul de stewardship antimicrobian în contextul prevenirii rezistenței la antimicrobiene (RAM), organizat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

La deschiderea atelierului, șefa Direcției Laboratorul național de referință în infecții asociate asistenței medicale și rezistența la antimicrobiene, infecții bacteriene și parazitoze, Olga Burduniuc, a subliniat rolul esențial al programelor de stewardship antimicrobian în instituțiile medicale și impactul acestora asupra reducerii și prevenirii fenomenului.

În context, șefa Direcției supraveghere epidemiologică a infecțiilor asociate asistenței medicale și rezistență antimicrobiană, Marcelina Chilianu, a prezentat principalele direcții de acțiune în cadrul Programului de stewardship antimicrobian, menționând importanța acestuia în combaterea RAM și protejarea sănătății publice. De asemenea, specialiștii direcției au împărtășit experiențe practice privind implementarea măsurilor de optimizare a utilizării antimicrobienelor, precum și strategiile de prevenire și control al infecțiilor.

Evenimentul a reunit și specialiști din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), subliniind astfel caracterul multidisciplinar al atelierului. Reprezentanții sectorului farmaceutic au oferit informații importante despre rolul AMDM în implementarea stewarshipului antimicrobian, evidențiind, totodată, particularitățile rezumatului caracteristicilor produsului pentru preparatele antimicrobiene.

Specialiștii de laborator prezenți au analizat provocările diagnosticului de laborator în infecțiile de flux sangvin, infecțiile tractului respirator și urinar, subliniind beneficiile utilizării testelor de diagnostic rapid pentru optimizarea tratamentului antimicrobian.

Participanții s-au familiarizat cu date recente privind profilul de rezistență la antibiotice a tulpinilor izolate de la pacienții cu infecții asociate asistenței medicale, precum și tendințele de evoluție a rezistenței medicamentoase a anumitor preparate, în Republica Moldova.

La eveniment au participat reprezentanții instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești de nivel republican și municipal, inclusiv din cadrul Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic, SCM „Gheorghe Paladi”, SCBI „Toma Ciorbă”, SCMC „V. Ignatenco”, AMDM, Spitalul Internațional MedPark și Centrul Medical MedExpert.

Programul de utilizare rațională a antimicrobienelor (Programul de stewardship antimicrobian) reprezintă o strategie coordonată care urmărește optimizarea utilizării antimicrobienelor prin selecția corectă a tratamentului, administrarea acestuia în dozele adecvate, pe o durată optimă și utilizând calea de administrare corespunzătoare. Implementarea acestui program va contribui la reducerea rezistenței la antimicrobiene și la îmbunătățirea îngrijirii pacienților.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.