Stewardshipul antimicrobian – element cheie în combaterea rezistenței la antibiotice

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a organizat, la 20 februarie curent, un atelier de lucru privind rolul stewardshipului antimicrobian în supravegherea rezistenței la antibiotice. La eveniment au participat reprezentanții instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, inclusiv Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Spitalul Municipal de Copii nr. 1 și ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
La deschiderea atelierului, directorul ANSP, Nicolae Jelamschi, a subliniat importanța implementării programelor de stewardship antimicrobian în cadrul instituțiilor de asistență medicală spitalicească, care pot avea impact major în administrarea corectă și eficientă a preparatelor antimicrobiene și diminuarea evoluției fenomenului de rezistență a microorganismelor la antibiotice.
Specialiștii instituțiilor care au pilotat acest program au împărtășit bunele practici de implementare cu alte instituții care urmează să întreprindă primii pași în acest domeniu.
În cadrul discuțiilor, au fost abordate mai multe subiecte, cu evidențierea domeniului privind infecțiile de tract urinar și respirator, în contextul consumului rațional de antimicrobiene.
La final, s-a prezentat conceptul de proiect internațional susținut de Centrul Internațional de Soluții pentru Rezistența la Antimicrobiene – ICARS. ICARS este o platformă pentru generarea, evaluarea și utilizarea dovezilor pentru a acorda suport în dezvoltarea și implementarea soluțiilor rentabile și specifice contextului pentru a diminua rezistența la antimicrobiene în țările cu venituri mici și medii.
Programul de utilizare rațională a antimicrobienelor (Programul de stewardship antimicrobian) presupune o intervenție coordonată destinată îmbunătățirii utilizării antimicrobienelor prin promovarea alegerii unui tratament antibiotic cu indicații și în doze corecte, pe o durată de timp limitată, folosind calea de administrare optimă.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.
