Starea de urgență în sănătate publică se prelungește pe întreg teritoriul țării

Starea de urgență în sănătate publică se prelungește pe întreg teritoriul țării

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis prelungirea stării de urgență în sănătate publică până la 15 martie inclusiv, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Hotărârea a fost luată în cadrul ședinței de joi, 13 ianuarie, a CNESP care s-a întrunit în contextul confirmării prezenței tulpinii Omicron a virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării.

CNESP a decis ca, începând cu 17 ianuarie curent, la frontiera de stat să se revină la sistemul prin care, indiferent de țara de proveniență, intrarea în Republica Moldova să fie permisă în baza unuia dintre documente: certificat de vaccinare, test RT-PCR sau test antigen rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării în țară (în funcție de mijlocul de transport utilizat), concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19.

Hotărârea CNESP este luată în contextul creșterii cu 77 la sută a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, înregistrată în prima săptămână a anului 2022, față de săptămâna anterioară acesteia. Totodată, având în vedere contagiozitatea ridicată a tulpinii Omicron, au fost adoptate măsuri suplimentare de protecție. Din 17 ianuarie, în localitățile aflate în pragul de alertă portocaliu, deservirea clienților în unitățile de alimentație publică va fi permisă doar cu prezentarea certificatului COVID-19, în limita a 75 la sută din capacitate.

Evenimentele private (mese festive, petreceri corporative, nunți, botezuri) cu 25 sau mai mulți participanți vor fi în continuare permise doar cu prezentarea de către aceștia a certificatului COVID-19, în pragurile de alertă verde și galben.

În pragurile de alertă portocaliu și roșu, regulile privind evenimentele private nu se schimbă. Astfel, în pragul portocaliu acestea se permit doar cu prezentarea de către participanți a certificatului COVID-19, iar în pragul de alertă roșu – rămân interzise. Pentru prevenirea aglomerației, în situația pragului de alertă roșu, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor.

În cadrul discuțiilor de la ședința CNESP a fost abordată și posibilitatea extinderii sferei de utilizare a certificatului COVID-19 în alte domenii de activitate, urmând ca acest subiect să facă obiectul unor consultări între Guvern și mediul de afaceri.

Hotărârea nr. 1 din 13 ianuarie ianuarie 2022 poate fi descărcată aici: 

https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/hotararea_cnesp_nr.1_din_13.01.2022.pdf

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.