Sporiți cunoștințele pentru o mai bună îngrijire a rinichilor!

Sporiți cunoștințele pentru o mai bună îngrijire a rinichilor!

„Sporiți cunoștințele pentru o mai bună îngrijire a rinichilor” este genericul Zilei mondiale a rinichiului, marcată în acest an la 10 martie cu scopul sporirii gradului de conștientizare a  importanței acestuia pentru o mai bună stare de sănătate.

2022 a fost declarat anul sănătății rinichilor pentru toți, fiind promovată munca în echipă, la nivel global, în dezvoltarea strategiilor de reducere a decalajului în educația și alfabetizarea pentru sănătatea rinichilor.

Boala Renală Cronică (BRC) reprezintă pierderea progresivă a funcției renale pentru luni sau ani. Se estimează că 1 din 10 adulți din întreaga lume suferă de această afecțiune. Totodată, se presupune că până în 2040 aceasta va deveni a 5-a cauză de deces de pe Glob.

La nivel mondial, între 8 și 10% din populația adultă are o anumită formă de afecțiune renală, iar în fiecare an milioane de oameni decedează prematur din cauza complicațiilor legate de BRC.

În regiunea europeană în jur de 75 milioane de persoane suferă de bolile renale cronice. Ratele mortalității sunt îngrijorătoare: 20% la cei care au suportat transplantul renal și 21% la pacienții dializați. Mai mult de atât, a fost raportat că leziunea renală acută (IRA) afectează 58% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19, cu o rată a mortalității asociate de peste 30%.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, incidenţa prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în 2020 –112,7 cazuri la 10 mii locuitori, iar în 2019 – 182,4 cazuri la 10 mii locuitori.

Mortalitatea populației prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în 2020 –8,0 cazuri la 100 mii locuitori, iar în 2019 – 7,3 cazuri la 100 mii locuitori.

Pentru a spori cunoștințele pentru o mai bună îngrijire a rinichilor este necesară implicarea la trei nivele de asistență medicală:

– Comunitatea: prin depășirea obstacolelor informaționale, a gradului scăzut de conștientizare a pericolului bolilor renale, a cunoștințelor limitate în domeniul sănătății, dar și a lipsei disponibilității de a învăța;

– Lucrătorii medicali: este necesară o educație mai complexă, având în vedere responsabilitatea acestora pentru sănătatea pacienților;

– Factorii de decizie în domeniul sănătății publice: BRC este o amenințare globală pentru sănătatea publică, dar este identificată insuficient pe agendele guvernamentale de sănătate cu angajamente politice privind programele de boli netransmisibile.

Pentru sănătatea rinichilor, urmați pașii:

– Fiți activi! Vă va ajuta la menținerea greutății, reducerea tensiunii arteriale și a riscului de BRC;

– Alimentați-vă sănătos pentru a preveni apariția diabetului zaharat, a bolilor de inimă și a altor afecțiuni cronice asociate bolilor renale!

– Țineți glicemia sub control! Este important să știți dacă glicemia a scăpat de sub control, deoarece jumătate din persoanele care au diabet dezvoltă leziuni renale, iar acest lucru poate fi prevenit atunci când glicemia este ținută sub control.

– Verificați și controlați tensiunea arterială! Este important în special pentru cei care se apropie de vârsta medie, deoarece hipertensiunea arterială vă poate afecta rinichii.

– Asigurați-vă un aport adecvat de lichide! Este important să ajustați cantitatea de lichide în funcție de efortul fizic, climă, starea de sănătate, sarcină sau alăptare.

– Nu fumați! Tutunul încetinește fluxul de sânge spre rinichi, ceea ce poate afecta negativ funcționarea acestora. Totodată, fumatul sporește riscul apariției cancerului renal cu 50%.

Rețineți! Pentru o mai bună îngrijire a rinichilor, este necesar să fim mai informați cu privire la cauzele, evoluția și consecințele BRC.

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.