Specialiștii din domeniul sănătății ocupaționale, siguranței chimice și toxicologiei au participat la un atelier de lucru
Circa 40 de specialiști din secțiile protecția sănătății publice, responsabili inclusiv de domeniul sănătatea ocupațională, siguranța chimică și toxicologie (SOSCT), din cadrul centrelor de sănătate publică ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, au beneficiat de instruiri în scopul consolidării cunoștințelor.
În perioada 16-17 septembrie 2024, aceștia au participat la un atelier de lucru în domeniul implementării prevederilor Regulamentului sanitar referitor la supravegherea sănătății lucrătorilor, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.1079/2023 cu privire la examenele medicale profilactice obligatorii ale lucrătorilor și au discutat despre aplicarea prevederilor Regulamentului sanitar privind modul de cercetare și stabilire a diagnosticului de boală/intoxicație profesională, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1282/2016.
În cadrul atelierului, au fost organizate sesiuni practice privind cercetarea situațiilor de caz de boli (intoxicații) profesionale. Un aspect important al respectării regimului de muncă a fost evidențiat și compartimentul de promovare a sănătății, prin organizarea unui complex de exerciții fizice la locul de muncă.
Participanții au abordat și modificările la ordinul MSMPS nr. 348/2019 cu privire la notificarea, cercetarea și monitorizarea cazurilor de intoxicație acute neprofesionale exogene de etiologie chimică în RM prin prisma prevederilor Hotărârii de Guvern nr.885/2022 cu privire la instituirea Sistemului informațional de supraveghere a bolilor transmisibile și evenimentelor de sănătate pubică. Specialiștii au beneficiat suplimentar de o instruire privind gestionarea sistemului electronic SBTESP prin prisma examinării unor situații practice de notificare a intoxicațiilor acute neprofesionale de etiologie chimică.
La finele evenimentului au fost trasate sarcini pentru următoarea ședință și pentru fortificarea domeniului sănătății ocupaționale, siguranței chimice și toxicologiei.
Atelierul a fost organizat cu suportul Biroului de țară al Organizației Mondiale a Sănătății.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.