Specialiști în pregătirea și răspunsul la urgențele de sănătate publică participă la un exercițiu de simulare a unui incident radiologic

Specialiști în pregătirea și răspunsul la urgențele de sănătate publică participă la un exercițiu de simulare a unui incident radiologic

În perioada 24-26 septembrie, se desfășoară un exercițiu practic, cu participare internațională, de simulare a unui incident radiologic, în scopul îmbunătățirii competențelor și pregătirii sistemului medical privind amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN) pentru sănătate, organizat de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Scopul exercițiului este verificarea abilităților echipelor de răspuns medical radiologic și nuclear ale sistemului medical din Republica Moldova la situații de urgență: efectuarea unui triaj medical eficient; gestionarea pacienților răniți și potențial contaminați; prevenirea sau minimizarea contaminării încrucișate în afara zonei fierbinți și coordonarea eficientă cu alte echipe naționale și internaționale de intervenție în caz de urgență radiologică.

La această activitate participă personal medical din prima linie implicat în pregătirea și răspunsul la amenințările și urgențele de sănătate publică, care exersează și își îmbunătățește abilitățile în cazul unui incident radiologic și sunt pregătiți pentru situațiile ce ar putea apărea în timpul unui astfel de incident. La fel, exercițiul oferă și posibilitatea de a evalua competențele medicale, asigurând astfel gestionarea eficientă a unor posibile situații de risc. Echipele de intervenție, vor participa la simularea unui răspuns medical complex la locul unui incident cu substanțe radiologice.

La eveniment participă Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, directorul ANSP, Nicolae Jelamschi, experți internaționali, specialiști din ANSP, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, precum și reprezentanți ai altor instituții medicale din mun. Chișinău.

La exercițiu iau parte și specialiști din Ucraina, Muntenegru, Albania, Bosnia și Herțegovina, Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Macedonia de Nord. Participanții sunt ghidați de experți internaționali în domeniul amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare din Regatul Unit al Marii Britanii, Canada, Norvegia, Franța.

Exercițiul este organizat în cadrul proiectului P:88 „Consolidarea capacităților de pregătire și răspuns medical la amenințările CBRN în țările din Europa de Est și Sud-Est” finanțat de Uniunea European prin intermediului Centrului de Știință și Tehnologie din Ucraina.

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.