Săptămâna globală de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile

Săptămâna globală de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile

Săptămâna globală de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile este marcată, în acest an, în perioada 15-22 octombrie, concomitent cu Forumul alianței globale în prevenirea și controlul bolilor netransmisibile (BNT) (20-22 octombrie, Kigali, Rwanda). Tema campaniei este  „E timpul să fii lider!” și pune accent pe leadership, ca factor esențial în combaterea poverii globale a BNT.

BNT sunt principala cauză de dizabilitate și deces la nivel global. Bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, cancerul, bolile respiratorii cronice, diabetul, bolile digestive, bolile renale, sunt prioritare printre alte BNT. În același timp, practic 80% dintre BNT pot fi prevenite, fiind determinate de cinci factori de risc modificabili, precum: consumul de alcool, consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică și poluarea aerului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), anual, din cauza BNT prioritare, decedează în jur de 41 de milioane de oameni și se estimează, că, până în 2030, numărul ar putea ajunge la 52 de milioane de decese anual. Majoritatea deceselor sunt determinate de bolile cardiovasculare (17,9 milioane), cancer (9,3 milioane), bolile pulmonare cronice (4,1 milioane) și diabetul (2,0 milioane). Este important de menționat că 86% din totalul deceselor prin boli cardiovasculare sunt premature (la vârste cuprinse între 30 și 69 de ani).

În Republica Moldova, circa nouă decese din zece (88%) sunt atribuite bolilor netransmisibile. În anul 2023, cele mai multe decese au fost provocate de bolile aparatului circulator (57,7 %), cancer (17,6%), bolile cronice ale aparatului digestiv (8,3%), bolile cronice ale aparatului respirator (4,6%), diabetul zaharat (1,1 %).

Milioane de vieți pot fi salvate prin reducerea factorilor de risc și prin crearea unor medii ce promovează sănătatea. Adoptarea unui regim alimentar sănătos, începând cu reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi trans, creșterea consumului de legume și fructe; renunțarea la consumul oricărui tip de produse din tutun; reducerea consumului de alcool; practicarea regulată a activității fizice și îmbunătățirea calității aerului  – sunt doar câteva dintre intervențiile „best byes” în prevenirea BNT. Aceste intervenții necesită în medie – 0,84 USD suplimentar pe an/per persoană în țările cu venituri mici și medii și au un randament de 7 USD pentru fiecare dolar investit.

Consecințele umane, sociale și economice determinate de BNT sunt resimțite de către toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare. Raportul Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European din 16 noiembrie 2023 a relatat impactul socio-economic și a semnificației bolilor netransmisibile pentru societate, unde cheltuielile pentru asistența medicală la nivel de UE sunt estimate la cca 115 miliarde Euro, sau cca 0,8% din PIB-ul anual, fiind subliniat că pe lângă problemele de sănătate și impactul socio-economic, acestea afectează grav forța de muncă și productivitatea globală.

Conştientizarea impactului şi adaptarea instrumentelor globale și regionale la contextul național, a încurajat stabilirea priorităților naționale și fortificarea politicilor de sănătate publică în domeniul prevenirii şi controlului bolilor netransmisibile. În acest context, a fost aprobat Programul național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova, pentru anii 2023-2027 (Hotărârea Guvernului nr. 129 din 15.03.2023), ce abordează bolile netransmisibile ca o problemă de prioritate majoră și stabilește liniile directoare pentru reducerea poverii acestora prin abordarea holistică și trans-sectorială a determinanților sănătății. Obiectivele Programului oferă oportunitatea pentru a realiza angajamentele asumate de țară privind reducerea relativă a mortalității premature prin bolile netransmisibile prioritare cu 25% până în anul 2025 și cu 30% către anul 2030, precum și dezideratele „Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”, în special ce ține de reducerea cu o treime a mortalității premature prin BNT până în 2030.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.