Sănătatea nu poate fi menținută fără mișcare!

Sănătatea nu poate fi menținută fără mișcare!

Anual, în perioada 16-22 septembrie marcăm Săptămâna europeană a mobilității, care reprezintă o campanie de sensibilizare privind mobilitatea urbană durabilă ce promovează schimbarea comportamentului în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții inteligente de transport.

Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, aducem beneficii imense, atât mediului, cât şi sănătăţii noastre. Acțiunile nu se limitează  doar la o săptămână, scopul campaniei este de a promova forme alternative de transport ecologic și de a sublinia faptul că mobilitatea îmbunătățește calitatea vieţii, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului persoanelor obeze.

Fiecare ediție a Săptămânii europene a mobilității pune accentul pe o anumită temă legată de mobilitatea durabilă. Tema din acest an este “Eficiență energetică iar sloganul rămâne același: ”Combină și deplasează-te”.

Sugestii pentru a vă ajuta să economisiți energie:

Utilizați transportul public, acesta are un potențial imens de a ne ajuta să reducem consumul de energie. Cantitatea de energie necesară unei persoane pentru a parcurge un kilometru cu transportul public este mult mai mică decât cu mașina privată.

Fiți activi! Deplasările pe distanțe mai mici de 5 km în zonele urbane se pot face pe jos sau cu bicicleta în maxim 30 de minute. Puteți economisi energie și vă puteți îmbunătăți sănătatea fizică și mentală.

Reduceți numărul deplasărilor inutile cu mașina: Organizați-vă mai bine orarul zilnic, combinând deplasările. Managementul mobilității este un concept de promovare a transportului durabil și de gestionare a cererii de utilizare a mașinilor prin schimbarea atitudinilor și comportamentului călătorilor, în special, la nivelul companiilor, organizațiilor și instituțiilor.

Soluții de infrastructură: Infrastructura de mobilitate nu se limitează la drumuri și la traficul auto. Adaptarea și crearea infrastructurii este esențială pentru a descuraja utilizarea vehiculelor consumatoare de energie, în principal, a mașinilor private; și să încurajeze modurile de transport mai puțin consumatoare de energie, cum ar fi mobilitatea activă și transportul public.

Alegerea unor moduri mai active de a călători, cum ar fi mersul pe jos și cu bicicleta, are beneficii importante.  Când mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, cei din jur vor vedea diferența pe care o facem. Inspirându-i pe alții din jur să meargă pe jos sau cu bicicleta, începem să construim o „nouă normalitate”. Doar pe măsură ce mai mulți oameni abandonează mașina, vom contribui la creșterea impulsului și a cererii pentru un acces mai bun la medii sigure, fără trafic.

Republica Moldova s-a alăturat Declarației de la Viena din 2021 privind Transportul, Sănătatea și Mediul în Regiunea Europeană, prin care a fost aprobat Master-Planul European pentru ciclism și face eforturi pentru o abordare modernă a normelor și standardelor de implementare și modernizare a infrastructurii destinate ciclismului, precum informarea și promovarea avantajelor unui transport public calitativ și accesibil, ciclismului și a altor forme de mobilitate sustenabilă. O infrastructură urbană modernă nu poate fi asigurată fără benzi pentru cicliști.

Instituțiile, companiile, ONG-urile, autoritățile publice ale orașelor sunt invitate să se alăture Săptămânii europene a mobilității pentru a contribui la crearea unui mediu urban favorabil sănătății populației.

Sănătatea nu poate fi menținută fără mișcare!

 

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.