Săptămâna de promovare a aplicării raționale a pesticidelor

Săptămâna de promovare a aplicării raționale a pesticidelor

În perioada 08-13 aprilie 2024 se va desfășura Săptămâna de promovare a aplicării raționale a produselor de uz fitosanitar (pesticidelor), cu genericul „Utilizarea pesticidelor prin schimbarea viziunii”.

Produsele de uz fitosanitar sunt produse care constau din sau care conţin substanţe active, agenţi fitoprotectori sau agenţi sinergici în forma în care sînt prezentate utilizatorului.

La nivel global, utilizarea pesticidelor în agricultură a crescut, în cea mai mare parte, constant din 1990 până în 2023, totodată, atingând, în anul 2019, valoarea de aproape 4,2 milioane de tone, sau o creștere de peste 80% în comparație cu 1990. La scară mondială, dezvoltarea și utilizarea pe larg a produselor de uz fitosanitar în combaterea organismelor dăunătoare, majorarea volumului recoltei, implică unele riscuri legate de aplicarea neadecvată ce poate duce la acumularea reziduurilor în produsele alimentare de origine vegetală şi nu numai. La nivelul Uniunii Europene, anual, se vând aproximativ 350 000 de tone din toate tipurile de pesticide. Producția și utilizarea de substanțe chimice continuă să crească la nivel mondial, în special, în țările în curs de dezvoltare. Profilul preponderent agricol al economiei Republicii Moldova şi necesitatea dezvoltării continue a acestei ramuri condiționează utilizarea amplă a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanților (PUFF). În Republica Moldova, în anul 2021, cantitatea totală de PUFF importată a constituit 426 mii tone, dintre care 15,1 mii tone de pesticide.

Gestionarea inadecvată și păstrarea incorectă a acestor produse reprezintă un factor de risc major în poluarea excesivă a producției agricole, apariția intoxicațiilor acute cu pesticide, a efectelor ireversibile asupra sănătății (leucemie, boli ale tractului digestiv, cancer hepatic etc.). Rezultatele analizei datelor statistice denotă că, în perioada anilor 2018-2023, în țară, au fost înregistrate 509 cazuri de intoxicații acute cu pesticide, dintre care 164 în rândul copiilor, iar 21 de cazuri s-au soldat cu deces. Prin urmare, este indispensabilă promovarea și sensibilizarea populației cu privire la utilizarea corectă a PUFF și sporirea gradului de conștientizare privind riscul asupra sănătății și mediului provocat de utilizarea lor.

În acest context, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică organizează, de comun cu reprezentanți ai altor instituții activități pentru promovarea aplicării raționale a pesticidelor în ramura agricolă și pe terenurile individuale ale cetățenilor cu geneticul: „Utilizarea pesticidelor prin schimbarea viziunii”.

Îndemnăm populația, liderii gospodăriilor agricole, alte persoane implicate în gestionarea produselor de uz fitosanitar la promovarea acestor activități nu doar în perioada menționata, ci pe tot parcursul anului.

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.