”Să folosim spațiul public împreună!” – este tema Săptămânii Europene a Mobilității din anul curent

”Să folosim spațiul public împreună!” – este tema Săptămânii Europene a Mobilității din anul curent

Anual, în perioada 16-22 septembrie, se desfășoară Săptămâna Europeană a Mobilității – o campanie de conștientizare privind mobilitatea urbană durabilă și promovarea schimbării comportamentului în favoarea mobilității active și a transportului nepoluant și inteligent, culminând cu  Ziua fără mașină”: renunţând, cel puțin pentru o zi la maşina – aducem beneficii imense, atât mediului, cât şi sănătăţii noastre.

Acțiunile nu se limitează la o săptămână sau la o zi, scopul Săptămânii Europene a Mobilităţii este de a promova diferite tipuri alternative și inovative de transport ecologic și de a evedenția faptul că mobilitatea sporeşte calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea obezității pentru o viață activă și sănătoasă.

Fiecare ediție a Săptămânii Europene a Mobilității pune accentul pe o anumită temă legată de mobilitatea durabilă. Tema din acest an a Săptămânii Europene a Mobilității este: „Să folosim spațiul public împreună!” Această temă subliniază importanța dezvoltării unor spații publice bine organizate și accesibile tuturor, în special pentru pietoni și bicicliști. Prin îmbunătățirea acestor spații, putem contribui la reducerea poluării și a zgomotului, la creșterea siguranței rutiere și la îmbunătățirea calității vieții în mediul urban.

Obiectivele Săptămânii Europene a Mobilității:

  • Îmbunătățirea calității vieții urbane și promovarea unei infrastructuri axate pe oameni.
  • Completarea altor inițiative ale UE, cum ar fi Pactul verde european.
  • Facilitarea utilizării unor moduri de transport mai ecologice și promovarea schimbărilor comportamentale prin asigurarea unor infrastructuri, rețele, condiții și destinații adecvate pentru mobilitatea activă și transportul public.

Peste 70% dintre europeni trăiesc în zone urbane, astfel că spațiul public a ajuns să fie limitat în multe orașe. Un loc în care să existe suficient spațiu pentru toți oamenii, pentru toate modurile de transport și pentru toate activitățile oferă o mai mare echitate socială, o mai mare siguranță rutieră, mai puțin zgomot, mai puțină poluare atmosferică și o mai bună calitate a vieții. Prin urmare, folosirea spațiului public împreună aduce multe beneficii societății.

Utilizatorii vulnerabili ai drumurilor sunt implicați în 70% din accidentele rutiere urbane soldate cu decese, astfel că este esențială prioritizarea acestui grup în alocarea spațiului public. Pentru a încuraja oamenii să meargă mai mult pe jos și cu bicicleta, ar trebui să existe o infrastructură dedicată de o mai înaltă calitate și reguli rutiere care să prioritizeze pietonii și bicicliștii. Orașele în care trăim sunt modelate de alegerile individuale pe care le facem. Spațiul public este pentru toți! Toată lumea ar trebui să-l poată folosi în siguranță și să se bucure de el, încurajând mobilitatea personală și interacțiunea socială.

Republica Moldova a elaborat și aprobat la 28 august curent Strategia de Mobilitate 2030, scopul fiind asigurarea dezvoltării durabile și sigure a transportului și infrastructurii, precum și a instaurării unui management eficient în domeniul dat pentru asigurarea unui mediu sănătos și sigur.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.