„Să facem ca alăptarea în condiții de muncă să funcționeze!”- apelul lansat pentru Săptămâna Mondială a Alăptării

„Să facem ca alăptarea în condiții de muncă să funcționeze!”- apelul lansat pentru Săptămâna Mondială a Alăptării

„Să facem ca alăptarea în condiții de muncă să funcționeze!” – este apelul lansat de Organizația Mondială a Sănătății pentru Săptămâna Mondială a Alăptării, care este marcată în perioada 1- 7 august 2023.

Peste 175 de țări ale lumii se alătură anual campaniei pentru a sensibiliza și stimula activitățile de susținere a alăptării pentru îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor din întreaga lume.

Tematica din acest an va ținti alăptarea în condiții de muncă, oferind o oportunitate strategică de a susține drepturile esențiale ale maternității – concediul pentru minim 18 săptămâni, dar în mod ideal pentru 6 luni și revenirea la locul de muncă. Femeile nu ar trebui să aleagă între alăptarea copiilor și munca lor.

La nivel global, mai mult de jumătate de miliard de femei care lucrează nu beneficiază de protecție esențială a maternității. Doar 20% dintre țări cer angajatorilor să ofere pauze plătite și facilități pentru alăptare și mai puțin de jumătate dintre sugarii cu vârsta sub 6 luni sunt alăptați exclusiv la sân.

În Republica Moldova, potrivit Codului Muncii, femeilor li se acordă un concediu de maternitate ce include concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice (în cazul sarcinilor cu 3 şi mai mulţi feţi – 112 zile calendaristice) şi concediul postnatal cu o durată de 56 de zile calendaristice (în cazul naşterilor complicate sau naşterii a doi sau mai mulţi copii – 70 de zile calendaristice). După expirarea concediului de maternitate, la cerere, se acordă concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani și opțional este acordat unuia dintre părinți, unuia dintre bunici sau unei alte rude care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum și tutorelui.

Totodată, potrivit Legii nr. 367/2022 cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor, pentru angajator este reglementată opțiunea de a organiza servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta până la 3 ani la locul de muncă. Aceste servicii se organizează la inițiativa angajatorului din mijloacele proprii ale unității, prin aprobarea unui ordin intern și contractarea unui îngrijitor/îngrijitoare.

Ce pot face angajatorii pentru a susține alăptarea la locul de muncă?

Un loc de muncă mai prietenos familiei aduce beneficii nu doar mamei și copilului, ci și întreprinderilor și societății. Suportul acordat femeilor care alăptează ca acestea să revină la serviciu, va permite angajatorului să mențină afacerea activă și să ofere mai multe oportunități femeilor care lucrează.

Amenajați camere speciale pentru alăptare

Nu este dificil sau costisitor să le oferiți angajatelor sprijin pentru alăptare, care să fie potrivit din punct de vedere cultural. Cel puțin va fi nevoie să amenajați un spațiu individual, curat, sigur și protejat pentru ca mamele să-și poată alăpta bebelușii la locul de muncă. Puteți realiza acest lucru cu costuri zero, fără nevoia de a reproiecta oficii. Alăptarea sau stoarcerea laptelui în toaletele sau băile care nu sunt igienice este inacceptabilă.

Oferiți pauze plătite pentru mamele care alăptează, pentru a-și hrăni bebelușii

Pe parcursul unui program de lucru de 8 ore pe zi, mamele care alăptează au nevoie în general între două și trei pauze – în funcție de programul de alimentare a bebelușului, iar aceste pauze trebuie remunerate, indiferent dacă angajatele lucrează de acasă sau la birou. Pauzele remunerate corespunzător înseamnă pauzele pe care le aleg femeile care alăptează, nu angajatorul. Nu uitați că mamele care lucrează trebuie să se deplaseze până în camera sau zona destinată alăptării. Luaţi în calcul acest interval de timp la locul dvs. de muncă. Prânzul nu se consideră timp de alăptare, iar aceste două lucruri nu trebuie confundate. Nu uitați nici de tații care își hrănesc bebelușii – și ei au nevoie de susținerea dvs. prin pauze remunerate pentru alimentarea nou-născuților.

Creați un mediu în care mamele să fie respectate și ajutate

Deși este vital pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușilor, producerea laptelui matern poate fi dureroasă, iar uneori ia timp. În calitate de manager, este foarte important să creați un mediu respectuos și de încredere, astfel încât mamele care lucrează să se simtă confortabil, indiferent dacă aleg sau nu să alăpteze. Companiile care au grijă ca angajatele care alăptează – au mai multe șanse la o fluctuație redusă a personalului și la o reputație mai bună.  Un părinte fericit este un lucrător fericit și mai productiv.

Evitați orice discriminare

Cererile mamelor de a alăpta la locul de muncă trebuie tratate ca orice alte cereri în vederea atingerii unui echilibru între viața profesională și cea personală. Angajatele trec prin schimbări temporare în viața lor profesională din mai multe motive, iar alăptarea nu este o excepție. Discutați împreună despre aceasta și puneți umărul la umăr ca să găsiți soluții. Angajatorii trebuie să-și protejeze angajatele care alăptează împotriva discriminării și a comportamentului inadecvat. Nu uitați nici de bărbații care trebuie să-și hrănească bebelușii – au și ei nevoie de pauze. Toți angajații trebuie tratați cu demnitate și susținuți pentru a face față circumstanțelor în schimbare din viața lor.

Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou-născuților hrana necesară pentru creștere și dezvoltare și este un factor cheie pentru sănătatea și bunăstarea populației.

La nivel global, doar 44% din copiii de la 0 la 6 luni sunt alăptați exclusiv, ceea ce poate contribui la subnutriție, care este asociată cu 2,7 milioane de decese la copii anual sau 45% din decesele infantile.

În Republica Moldova, în anul 2021, un număr de 23.560 de copii au fost alăptați până la vârsta de 6 luni, iar în 2022 acest număr a scăzut la 22.159 de copii. Până la vârsta de 2 ani au fost alăptați 7407 de copilați în a,2020, comparativ cu 7096 în anul 2021. Date actualizate privind alăptarea exclusivă în Republica Moldova nu sunt disponibile, ultimele fiind din 2012, când s-a atestat că doar 36% de copii au fost alăptați exclusiv până la 6 luni.

Încurajăm toate mamele să alăpteze copilul la sân deoarece aceasta poate avea nu doar beneficii imediate, ci și în timp. Copiii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi şi obțin performanţe mai bune la testele de inteligenţă, fiind mai frecvent prezenți la școală. Alăptarea ar putea salva viețile a peste 820 000 de copii cu vârsta sub 5 ani în fiecare an.

Alăptarea aduce beneficii și mamelor, inclusiv:

  • reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân;
  • previne depresia postnatală;
  • ajută la refacerea uterului;
  • este o formă naturală de contracepţie (amenoreea de lactație);
  • le ajută să revină la greutatea ideală.

OMS și UNICEF recomandă:

  • inițierea precoce a alăptării la 1 oră de la naștere;
  • alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață;
  • introducerea de alimente complementare (solide) adecvate din punct de vedere nutrițional și sigure la 6 luni, împreună cu alăptarea continuă până la vârsta de 2 ani sau mai mult.

Alăptează la sân, hai să facem această deprindere să funcționeze!

În perioada 17 iulie – 3 august în 10 localități din țară se desfășoară Caravana Alăptării, organizată cu suportul OMS Moldova și UE în cadrul proiectului regional de susținere a procesului de vaccinare. Mămicile și femeile însărcinate discută cu specialiștii despre avantajele alimentației la sân. De asemenea, participanții sunt informați despre pozițiile de alăptare și atașare corectă a bebelușului, importanța imunizării copiilor, conform Calendarului Național de Vaccinări, alimentația mamelor și importanța activității fizice în timpul sarcinii și alăptării, etc.

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.