Rezultatele studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează vaccinarea copiilor
Peste 88% dintre părinți și îngrijitori au vaccinat copiii la timp conform calendarului de imunizare, 7,6% au refuzat unul sau mai multe vaccinuri obligatorii, în timp ce 2,2 % nu și-au vaccinat copilul cu niciun vaccin. Sunt rezultatele Studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează cererea de vaccinare a copiilor în Republica Moldova, realizat de Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și UNICEF. Lideri de opinie, experți în domeniul sănătății și membri ai comunității s-au adunat în cadrul unui eveniment public pentru a analiza și discuta provocările și soluțiile privind vaccinarea.
Conform datelor, majoritatea părinților (74,4%) au o atitudine pozitivă față de vaccinare și cred în eficiența vaccinurilor (81,1%), iar 86% dintre aceștia urmează recomandările medicului. Mai mult de două treimi dintre părinți consideră că au primit informațiile necesare despre vaccinare, însă 24,6% cred că lipsa informațiilor a fost un obstacol în luarea deciziilor. Totodată, părinții și îngrijitorii au mai multă încredere în recomandările pediatrilor și ale medicilor de familie și cele oferite direct de Ministerul Sănătății.
De mai puțină încredere se bucură biserica (8,3%), internetul (14,9%) și mass-media (8,3%), atunci când este vorba de vaccinare.
Cea mai mare influență asupra părinților în decizia de a-și vaccina copiii o au membrii familiei (52,1%), medicii (62,1%) și membrii comunității (30,9%). Responsabilitatea percepută de părinți cu privire la vaccinarea copiilor este una ridicată, 71,2% s-au temut că ar dăuna copilului lor dacă nu îl vaccinează.
Cu referire la lucrătorii medicali, 80,5% au raportat că respectă întotdeauna calendarul de vaccinare, iar 78,7% declară că întotdeauna conving părinții să-și vaccineze copiii. 17,3 % din lucrătorii medicali totuși recomandă părinților să administreze vaccinul mai târziu decât vârsta recomandată. De asemenea, lucrătorii medicali au manifestat un grad înalt de încredere în informațiile oferite de autoritățile în sănătate și în programele de educație medicală continuă, atunci când este vorba de vaccinare.
Concluziile Studiului demonstrează că îngrijorările privind siguranța și eficiența vaccinurilor, au fost printre cei mai influenți factori determinanți psihologici ai comportamentului de vaccinare în rândul părinților și îngrijitorilor, iar părinții ezitanți au fost mai predispuși să aibă convingeri și viziuni alternative asupra sănătății copilului. Influența socială a membrilor familiei determină în mod semnificativ acceptarea vaccinării de către părinți/îngrijitori și că membrii familiei au fost printre cele mai de încredere și utilizate surse de informații.
În cadrul unui panel de discuții moderat de către directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, medici, jurnaliști și membri ai societății civile au abordat soluțiile pentru schimbarea comportamentelor legate de vaccinare, venind cu recomandări și propuneri inclusiv pentru eliminarea barierelor și combaterea stereotipurilor în acest domeniu. Toate soluțiile discutate se vor regăsi într-un Plan de intervenții de lungă durată de schimbare socială și comportamentală în imunizare, integrat în Programul Național de Imunizare 2023-2027.
Menționăm că, Studiul este unul transversal, realizat prin intermediul rețelei de cercetare colaborativă a echipei Euro Health Group, a Biroului de Țară al UNICEF în Moldova și a echipei CIVIS, sub supravegherea Biroului Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală și a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Sondajul a inclus 1053 părinții/îngrijitorii adulți ai copiilor cu vârste sub 5 ani care locuiesc în Republica Moldova și 1023 lucrători medicali, fiind realizat în perioada 28 octombrie 2023 – 24 februarie 2024.
© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.