Rezultatele controalelor efectuate de inspectori pentru verificarea implementării măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19

Rezultatele controalelor efectuate de inspectori pentru verificarea implementării măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19

Specialiștii Centrelor de Sănătate Publică teritoriale au continuat verificarea respectării măsurilor de prevenire și control privind infecția COVID-19. În perioada 26 februarie -11 martie 2022, au fost efectuate 355 de controale în adresa persoanelor fizice și juridice pasibile controlului de stat în domeniul sănătății publice, printre acestea: frizerii, farmacii, instituții medicale, de comerț, de producere, instituții de educației și învățământ. În rezultat, au fost stabilite neconformități la 41 de obiective, fiind emise 33 de prescripții sanitare și întocmite 8 Procese-verbale cu privire la contravenție.

Cele mai frecvente abateri constatate au fost: lipsa sau portul incorect al măștilor de protecție de către personal și vizitatori; lipsa registrului de monitorizare a stării de sănătate a angajaților; nu este completat registru de monitorizare a stării de sănătate a angajaților; lipsa registrelor de igienizare a spațiilor sau necompletarea regulată al acestora; lipsa substanțelor biodistructive.

În perioada menționată, specialiștii ANSP au efectuat și controale comune cu colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne la 22 obiective, inclusiv 20 unități de comercializare a produselor alimentare și nealimentare și 2 unități de alimentație publică. Inspectorii au informat populația despre necesitatea implementării și respectării cu strictețe a măsurilor impuse de către autorități prin Hotărârile Comisiei Naționale  Extraordinare de Sănătate Publică.

Reiterăm că starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 15 aprilie 2022, conform deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, fiind ajustate o serie de măsuri de sănătate publică. Din 16 martie curent, purtarea măștilor de protecție este obligatorie doar în transportul public, instituțiile medico-sanitare, instituțiile de plasament, unitățile comerciale cu amănuntul, centrele comerciale și farmacii. De asemenea, este exclusă obligativitatea prezentării certificatului COVID la intrarea în toate spațiile închise; toate evenimentele private, precum nunți, botezuri, pot fi organizate fără limitarea numărului de invitați. Dispar și limitările privind numărul de clienți în unități de alimentație publică, teatre, cinematografe, săli de spectacol, centre de sport/fitness sau zone de agrement. Evenimentele mari în aer liber, precum festivalurile, dar și cele sportive, se pot desfășura fără restricții privind numărul spectatorilor.

© Copyright DTIC ANSP 2025 Toate drepturile rezervate.