Reprezentanta OMS în Republica Moldova, Miljana Grbic, în vizită de lucru la ANSP

Reprezentanta OMS în Republica Moldova, Miljana Grbic, în vizită de lucru la ANSP

La 01 februarie 2022, reprezentanta OMS în Republica Moldova, Miljana Grbic, a efectuat o vizită de lucru la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) pentru a discuta despre colaborarea actuală și direcțiile strategice de cooperare pentru viitor.

În cadrul întrevederii delegației OMS cu directorul ANSP, Nicolae Jelamschi, au fost abordate mai multe subiecte privind lupta cu pandemia COVID-19, care este prioritar, necesitatea consolidării capacităților pe unele domenii de competență ale instituției, intensificarea activităților de comunicare pentru impulsionarea procesului de vaccinare împotriva COVID-19, combaterea maladiilor netransmisibile, supravegherea rezistenței la antimicrobiene și gestionarea deșeurilor rezultate din asistența medicală, ca urmare a serviciilor de laborator și de imunizare anti-COVID-19.

Directorul ANSP a menționat aportul important oferit de OMS la consolidarea capacităților ANSP în gestionarea pandemiei COVID-19, suportul tehnic și financiar oferit la crearea și echiparea Centrului Operativ de Coordonare a Urgențelor de Sănătate Publică, donarea de echipamente personale de protecție și medicale.

Dr Miljana Grbic a apreciat contribuția ANSP la gestionarea pandemiei, exprimând deschiderea pentru continuarea colaborării pe domeniile de activitate ale instituției. Reprezentanta OMS a reiterat suportul tehnic necesar în realizarea politicilor în sistemul sănătății publice și importanța extinderii capacităților de diagnostic de laborator, mai ales în perioada pandemică.

Reprezentanta OMS a menționat despre importanța conjugării eforturilor în domeniul rezistenței la antimicrobiene, care reprezintă o problemă globală și a exprimat disponibilitatea de a acorda și în continuare asistență pentru fortificarea capacității de a răspunde la situațiile de urgență în sănătate publică.

Delegația, din care fac parte Stela Gheorghiță, coordonator programe de urgențe în sănătate publică de la Biroul OMS din Republica Moldova și Alexei Ceban, coordonator al Programelor de Imunizare, OMS Moldova, a vizitat Depozitul Național de Vaccinuri, unde sunt stocate loturile de vaccinuri recepționate de Republica Moldova, inclusiv cele împotriva COVID-19 și Centrul Operativ de Coordonare a Urgențelor de Sănătate Publică.

Menționăm că OMS este unul din principalii parteneri internaționali care oferă suport Republicii Moldova pe domeniul sănătății. De la începutul pandemiei COVID-19, OMS a acordat suport tehnic în elaborarea Strategiei de dezvoltare a serviciului de laborator, a livrat teste și consumabile, a evaluat capacitățile existente ale laboratoarelor din țară și a estimat necesitățile în baza prognozelor, elaborând și ajustând procedurile de investigare de laborator și organizare a programelor de control al calității în laborator. De asemenea, au fost efectuate lucrări de reparație la Depozitul Național de Vaccinuri, fiind procurată tehnică necesară pentru o mai bună organizare a activității acestuia (electrocar, aspiratoare, generator, rohle electrice, etc).

OMS a instruit 35 de specialiști de laborator în detectarea noilor variante SARS-CoV-2, 20 de tehnicieni de laborator în metodologia investigărilor de laborator, 20 de specialiști de laborator în testarea rapidă la antigen SARS-CoV-2, iar 14 specialiști de laborator din cadrul a 4 laboratoare regionale–în utilizarea tehnicilor de biologie moleculară (RT-PCR) la COVID-19.

Datorită suportului OMS și USAID la procurarea consumabilelor și reagenților, frigiderelor, distilatoarelor și autoclavelor pentru cele 10 laboratoare din rețeaua națională și laboratorul de referință din cadrul ANSP, în perioada 2020-2021 a fost acordat un ajutor de peste 600.000 USD.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022 574-642

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.