SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Pe parcursul săptămânii trecute, ANSP a confirmat 14 cazuri de gripă sezonieră

Pe parcursul săptămânii trecute, ANSP a confirmat 14 cazuri de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a confirmat, pe parcursul săptămânii trecute, 14 cazuri de gripă sezonieră. Astfel, în Chișinău, au fost înregistrate 7 cazuri, în Rezina-3, în Taraclia-2, în Comrat și Soroca — câte 1 caz. Din numărul total, în 11 cazuri persoanele au fost spitalizate. După grupurile de vârstă, distribuția cazurilor este următoarea: 0-4 ani – 6 cazuri; 5-14 ani – 2 cazuri, 30-64 ani — 5 cazuri și mai mult de 65 ani — 1 caz.

În săptămâna 11 (perioada 14.03.2022-20.03.2022), morbiditatea prin infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) s-a aflat la nivelul de intensitate joasă, cu o creștere de 7,9 % în comparație cu săptămâna 10 și a constituit 206,31 %ooo.

În laboratoarele ANSP, au fost investigate 44 de probe la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, în 2 fiind confirmată prezența virusului SARS-CoV-2 și în 7 probe — prezența virusului gripal de tip AH3N2.

ANSP continuă supravegherea epidemiologică a gripei, IACRS și infecțiilor respiratorii acute severe la nivel teritorial și național.