Panel de discuții cu reprezentanții industriei alimentare și HoReCa privind impactul asupra sănătății a consumului în exces de zahăr
Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), în colaborare cu Biroul de cooperare al Elveției și cu suportul proiectului moldo-elvețian ,,Viața Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, a desfășurat la 23 septembrie Panelul de discuții cu privire la impactul asupra sănătății a consumului în exces de zahăr și acțiuni de prevenire, organizat în cadrul campaniei de comunicare „Redu zahărul – alege ce mănânci!” care are scopul creșterii nivelului de informare și conștientizare a publicului-țintă despre dauna pentru sănătate a consumului de zahăr adăugat.
La discuții au participat reprezentați ai Ministerului Sănătății, ANSP, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, USMF „Nicolae Testemițeanu” și SCR „Timofei Moșneaga”, experți internaționali, care au abordat următoarele subiecte:
- consumul excesiv de zahăr ca o problemă de sănătate publică și intervențiile de sănătate publică necesare pentru a reduce acest risc,
- sensibilizarea industriei alimentare despre impactul asupra sănătății a consumului în exces de zahar, în special pentru apariția și dezvoltarea BNT,
- reglementările normative naționale, punctele slabe, inclusiv etichetarea produselor alimentare (declaraţie nutriţională cu privire la conținut de zaharuri),
- promovarea obiceiurilor de alimentaţie sănătoase. “Zahărul este prezent în toate etapele vieții noastre, iar noi, ca autoritate în sănătate, trebuie să batem alarma și să vedem consumul excesiv de zahăr ca o problemă de sănătate publică care îngrijorează guvernele din întreaga lume și ne îngrijorează și pe noi”, a menționat Daniela Demișcan – șefa Direcției politici în domeniul sănătății publice a Ministerului Sănătății. Rolul Ministerului Sănătății în această campanie este de a elabora și promova politici eficiente de reducere a consumului de zahăr și de a informa și sensibiliza populația privind riscurile consumului excesiv de zahăr. Promovarea unui mediu alimentar sănătos, inclusiv prind reducerea consumului de zahăr necesită implicarea mai multor sectoare, a guvernului, precum și a sectoarelor public și privat. Doar prin cooperarea intersectorială putem atinge obiectivele propuse”. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă reducerea aportului de zahăr la mai puțin de 10% de aportul de energie, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Totodată, în baza datelor științifice privind cauzele apariției bolilor netransmisibile, OMS sugerează o reducere suplimentară a zahărului sub 5% din aportul total de energie, adică la 25 g/zi, echivalente cu 5 lingurițe. „Consumul excesiv de zahăr în alimente și băuturile carbogazoase dulci crește riscul dezvoltării bolilor netransmisibile (BNT) cronice, precum: bolile cardiovasculare, inclusiv boala hipertensivă, diabetul de tip 2, unele tipuri de cancer, bolile digestive cronice, caria dentară, alte boli. Având în vedere că 77% din populația Republicii Moldova suferă de BNT, iar povara acestor boli provoacă presiuni atât asupra sistemului de sănătate, cât și asupra dezvoltării durabile a țării. Nivelul înalt al morbidității, dizabilității și a deceselor evitabile de boli netransmisibile este determinat, în mare măsură, de acțiunea mai multor factori de risc, prioritari fiind factorii stilului de viață sau comportamentali și factorii biologici. Factorul alimentar, după influența asupra sănătății, ocupă locul doi în povara BNT, evaluată după DALY, prin consumul excesiv de zahăr, sare și grăsimi saturate și grăsimi trans. Consumul excesiv de alimente cu conținut ridicat de zahăr și calorii, inclusiv a băuturilor carbo-gazoase sau îndulcite, contribuie la creșterea în greutate, apariția diabetului zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, inclusiv boala hipertensivă, unele tipuri de cancer, bolile digestive cronice, iar pentru a inversa această tendință sunt necesare intervenții eficiente de sănătate publică, cu implicarea altor autorități și implicarea industriei alimentare”, a comunicat Ion Șalaru, director-adjunct al ANSP. Deoarece obezitatea este un factor cheie în dezvoltarea mai multor boli degenerative, înțelegerea rolului zahărului ca sursă de energie alimentară este, prin urmare, de mare importanță. Consumul alimentelor cu zahăr este legat de creșterea cantității de grăsime viscerală, un tip de grăsime abdominală profundă asociată cu afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă. Consumul de zahăr crește riscul apariției diabetului zaharat. Zahărul consumat în cantități mari un timp îndelungat, poate cauza sindromul de rezistență la insulină. În acest caz, zahărul din sânge nu poate pătrunde în celulele organismului pentru că acestea devin rezistente la insulină – cheița ce deschide accesul pentru zahăr în celule. Drept urmare, zahărul rămâne înalt în sânge și mărește mult riscul de apariție a diabetului zaharat. Cu o inițiativă de susținere a intervenit și Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, care prin declarația dlui Ghenadie Rusu consultant superior, Direcția politici în sectorul vegetal. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare doar printr-o colaborare intersectorială, prin dialog și schimb de experiență în vederea creării premiselor pentru creşterea permanentă a bunăstării populaţiei și îmbunătățirea sănătății se poate avea succes.Despre experiența și bunele practici ale altor țări în elaborarea de politici eficiente în domeniul alimentației a relatat Lilia Țurcan, expert internațional, Iodine Global Network, medic, nutriționistă cu experiență internațională, aceasta a menționat că „Politicile de influentă a pieții au efect doar dacă sunt aplicate concomitent. Informarea publicului nu produce efecte semnificative daca este aplicată izolat de măsuri asupra pieții/industriei, iar pentru un rezultat scontat este necesară o abordare holistică”.În cadrul rundei de întrebări-răspunsuri, reprezentații industriei alimentare managerii și reprezentați de la cele mai mari companii din Republica Moldova care utilizează zahărul în procesul de producere : „Bucuria” SA, „Orhei Vit” SRL, „Lapmol” SRL, S.C”Sandriliona„SRL, SA „Incomlac” „Franzeluța „SA și SA „JLC” au fost activi și s-au arătat deschiși spre dialog și colaborare, dar au enumerat problemele stringente din domeniu industriei alimentare cum ar fi: prețul mare la produsele fără zahăr, scăderea vânzărilor, concurența, volumul mare de produse de import pe rafturile magazinelor, lipsa subvențiilor sau stimulentelor fiscale din partea statului. S-a pus în discuție și propunerea de a aplica taxe pe produsele cu conținut ridicat de zahăr pentru a reduce consumul.Campania de comunicare „Redu zahărul – alege ce mănânci!” va dura patru săptămâni cu diverse acțiuni și materiale informative prezentate la TV, radio, în presa online, dar și pe cele mai populare platforme de socializare din Republica Moldova. Toate materialele campaniei le puteți găsi pe platforma de promovare a sănătății: https://prosanatate.md/redu-zaharul-alege-ce-mananci/
© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.