SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PRIN INFECȚIA COVID-19 ȘI PROCESUL DE VACCINARE mai multe >>>
PROGRAMARE LA VACCINARE. VACCINAREA SALVEAZĂ VIEȚI! Programează-te aici>>>
Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație a tulpinilor virusului, prin metoda de secvențiere a genomului viral Laboratorul virusologic al ANSP a confirmat primele cazuri de infecție cu subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, în Republica Moldova
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică prin gripa sezonieră și IACRS ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră și IACRS

Numărul cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii este în continuă descreștere

Numărul cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii este în continuă descreștere

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă supravegherea epidemiologică a gripei și infecțiilor acute ale căilor respiratorii. Astfel, în săptămâna 18, perioada 02.05.2022 — 08.05.2022, au fost înregistrate 4027 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS).

Conform datelor epidemiologice din teritorii, pe parcursul săptămânii trecute, morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate joasă, cu o descreștere de 7,4 %, în comparație cu săptămâna 17 și a constituit 155,06%ooo. De asemenea, au fost înregistrate 3 cazuri de gripă sezonieră (Chișinău-1 caz și Soroca-2 cazuri).

În laboratoarele din cadrul ANSP au fost investigate, prin metoda molecular biologică, 29 de probe, în 3 probe fiind confirmată prezența virusul gripal AH1N1.

ANSP recomandă respectarea în continuare a măsurilor de profilaxie nespecifică și adresarea la medic la apariția simptomelor compatibile cu gripa.