Noi prevederi privind conținutul maxim de acizi grași trans în produsele alimentare au intrat în vigoare

Noi prevederi privind conținutul maxim de acizi grași trans în produsele alimentare au intrat în vigoare

Prevederile care stabilesc conținutul maxim de acizi grași trans în produsele alimentare procesate incluse în Regulamentul sanitar privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare, aprobat prin HG nr. 899/2017, au fost publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Astfel, începând cu 16 martie curent, au intrat în vigoare modificările tehnice și prevederile ce asigură controlul produselor alimentare cu adaos de vitamine, minerale și de anumite substanțe de alt tip, inclusiv acizii grași trans.

În același timp, urmând procesul de armonizare al legislației naționale la cea europeană, au intrat în vigoare și modificările care prevăd o listă de substanțe a căror utilizare în produsele alimentare generează preocupări pentru sănătatea populației. Printre acestea se numără extractele de ceai verde, monacolinele din orez fermentat cu drojdie roșie, scoarța de yohimbe și altele.

„Acizii grași trans” (AGT) sunt un tip de acizi grași nesaturați utilizați în industria alimentară, care se obțin prin hidrogenarea parțială a uleiurilor vegetale. Fast-food, produse de panificație, mese semi-preparate, chips-uri, margarină – toate acestea pot conține acizi grași trans care, dacă sunt consumați des, sunt asociați cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer.

Potrivit Comisiei Europene, stabilirea unei limite legale pentru acizii grași trans industriali în produsele alimentare pare a fi măsura eficientă de sănătatea publică, pentru protecția consumatorilor și compatibilitatea cu piața internă.

Totodată, potrivit noilor modificări, producătorii și comercianții din sectorul alimentar au obligația să se asigure că acizii grași trans nu depășesc cantitatea de 2 grame la 100 grame de grăsimi din conținutul alimentelor. Cerințele regulamentului se vor aplica tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv celor provenite din alte țări și importate pentru introducerea pe piața Republicii Moldova.

Pentru a-și ajusta ingredientele din rețetele descrise în instrucțiunile tehnologice, producătorii au la dispoziție 9 luni de la data intrării în vigoare a prezentelor modificări, adică până la 16 decembrie 2023.

Cercetările nu au identificat niciun rol nutrițional pozitiv pentru grăsimile trans produse industrial, în afară de faptul, că sunt o sursă potențială de energie. În același timp, consumul lor determină un risc considerabil pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare și este asociat cu apariția obezității, a diabetului zaharat, cancerului și altor boli cronice. Reieșind din aceste considerente, Organizația Mondială a Sănătății recomandă eliminarea completă a grăsimilor trans din producția industrială la nivel mondial.

Un studiu realizat în Republica Moldova, care a examinat mediul alimentar din mun. Chișinău, a relevat că produsele alimentare comercializate în unitățile de comerț ambulant, fast-food și supermarket conțin frecvent cantități crescute de grăsimi trans. Astfel, în peste 60% din toate produsele analizate, conținutul de acizi grași trans a depășit limita recomandată la nivelul țărilor Uniunii Europene.

Prezentele modificări asigură continuitatea procesului de armonizare legislativă în domeniul siguranței alimentelor și sporesc gradul de protecție a consumatorilor și controlul bolilor netransmisibile.

 

 

© Copyright DTIC ANSP 2024 Toate drepturile rezervate.